Навигация

24Сеп


Изтегли изображение: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8] 

Откриха новия линеен ускорител на Онкоболницата във Варна

22.12.2015 | 16:59

Мултимодален линеен ускорител, доставен по проект „Модернизиране на отделението по лъчелечение на „СБАЛОЗ „Д-р Марко А. Марков” – Варна” ЕООД, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. бе открит днес в Онкологичната болница в морската столица. Проектът е на стойност 3,8 млн. лв., от които близо 2,6 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ и 1,29 млн. лв. собствен принос на общината. Доставен е и втори апарат компютърен томограф със софтуер за симулация на лъчелечението.

 

Новата апаратура бе осветена от свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия, а лентата прерязаха Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, кметът Иван Портних и проф. д-р Георги Кобаков, управител на СБАЛОЗ „Д-р Марко Марков“. Сред гостите бяха областният управител Стоян Пасев, Тодор Балабанов, председател на ОбС, народни представители, медицински специалисти.


„Благодаря на министър Павлова и на г-н кмета, за всичко което направиха, за да бъде това събитие факт днес и съответно да успеем да помагаме повече на нашите пациенти, които се нуждаят от такова лечение“, каза проф. Кобаков.

 

„Развълнуван съм днес, защото помня усилията, които положихме този проект да стане факт. Всичко започна през втората половина на 2012 г., когато проектът на общинската онкоболница беше под чертата на одобрените. Това беше несправедливо към всички хора, които се нуждаят от лечение и надежда за нов живот. Затова благодаря на г-жа Павлова, която тогава предложи опция как варненският проект да бъде финансиран. Няколко години по-късно успяхме да го реализираме с усилията на много хора, на които благодаря!“, каза кметът Иван Портних.

 

„През 2012 г. проектът наистина беше от тези, за които не достигна финансиране. Направихме буквално невъзможното и го включихме в списъка за инвестиции. Радвам се, че днес резултатът е налице“, заяви министър Павлова. „Благодарение на направените инвестиции в здравеопазването на Варна, вкл. 40 млн. лв. за УМБАЛ „Св. Марина“, градът има потенциал да лекува хората не само от Североизточна България, но и от цялата страна. Така българите не трябва да пътуват за скъпо лечение в чужбина, защото в цялата страна има сериозно високотехнологично оборудване, а в региона на Варна то позволява и развитието на медицинския туризъм. Това е сериозна подкрепа за развитието на заетостта в региона“, коментира регионалният министър.

18 проекта на Варна

 Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Планът за интегрирано развитие на Община Варна за периода 2021-2027 г. (ПИРО), който е основният стратегически документ за управление на общината...
още виж всички
Сервизна информация

21.09.2023 | 16:32

Съобщение

Във връзка с инициативите по повод Европейския ден без автомобили, на 22 септември от 08:00 ч. до 22:00 ч. ще бъде преустановено движението  по цялата дължина на ул. „Охрид“ и по ул. „Цариброд“, в...
виж всички