Навигация

19Юни


Изтегли изображение: [1] 

Нова подкрепа за Меморандума "Варна - Град на знанието"

09.12.2020 | 13:00

Шест нови организации се включват в Меморандума "Варна - Град на знанието" - "Биологичен и здравен клъстер", Клъстер "Изкуствен интелект България", сдружение "Обединено дрон общество", "Май Маркет" АД, "Българска работодателска асоциация иновативни технологии" и "Професионална асоциация по роботика и автоматизация". "Варна - Град на Знанието" е инициатива на кмета на Община Варна, която има за цел дългосрочно развитие на морската столица и трансформиране на икономическия профил на града чрез дигитални, иновативни и зелени решения. Тя обединява усилията на местната власт, бизнеса, образователния и научен сектор за реализиране на пълния потенциал на града. Подписалите Меморандума за сътрудничество и партньорство заявяват готовност да работят заедно за постигане на икономически растеж - чрез инвестиции, базирани на знание и иновации, създаващи работни места с висока производителност и доходи.


"Биологичен и здравен клъстер" обединява компании и организации, работещи в областта на здравеопазването, биотехнологиите, земеделието и горите. Членовете споделят опит, знания и налични ресурси, с цел увеличаване на конкурентоспособността, задълбочаване на сътрудничеството по оста "наука - индустрия - растеж", както и участието в международни проучвания и практическата им реализация. Сред членовете на клъстера са Балканският институт за трудова и социална политика, Институтът за медицински изследвания, фармацевтичната компания Дансон, Българската стартъп асоциация и др.


Клъстер "Изкуствен интелект България" цели превръщането на страната във водещ център за изследвания в областта на изкуствения интелект, иновациите и стартиращите бизнеси. Сред членовете му са компании в областта на роботиката и информационните технологии; научно-изследователски центрове, както и доказани предприемачи.


Сдружение "Обединено дрон общество" работи в областта на безпилотните летателни системи. Извършва обучения, включително за нуждите на българската армия. Участва активно в процеса на разработка на законодателство в областта на гражданско-военните отношения при ползването на единното европейско пространство.


"Май Маркет" АД е сред лидерите в ритейл сектора в Североизточна България. Разполага с верига от търговски обекти, собствени марки продукти, както и модерен логистичен център. Компанията инвестира в развитието на човешките си ресурси чрез регулярни професионални обучения.


Българската Работодателска Асоциация Иновативни Технологии (БРАИТ) способства за развитието и укрепването на членовете си като организации на индустриални сектори с висока добавена стойност, свързани с иновативни технологии в различни области. Сред членовете на БРАИТ са компании, задаващи тенденциите и определящи посоката на технологично развитие в европейски и световен мащаб, сред които Bosch, Etem Gestamp, Festo, SAP Labs, Sensata, Visteon Electronics, VMware.


Професионалната асоциация по роботика и автоматизация обединява компании като Schneider Electric, TESY, Descordia, Zühlke и др. 

 
Меморандумът "Варна - Град на Знанието" вече е подкрепен от шестте университета в града и математическата гимназия, от IT компаниите ScaleFocus, Bulpros, SAP; от „Солвей Соди“ АД, „Агрополихим“ АД, „Планекс Инвест“ ООД, „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, „Девня Цимент“ АД, Центъра по хидро- и аеродинамика, Института за пазарна икономика (ИПИ). Принципна подкрепа е заявена от Coca-Cola European Partners, Microsoft България, KBC Group България.

 

19 проекта на Варна

Кметът Благомир Коцев подписа проекти за над 14,5 милиона лева за нови сгради, корпуси и пристройки на училища, детски градини и ясла

Кметът Благомир Коцев подписа проекти за над 14,5 милиона лева за нови сгради, корпуси и пристройки на училища, детски градини и ясла

Кметът на Община Варна Благомир Коцев подписа документите за кандидатстване по програмата на Министерството на образованието и науката...
още виж всички
Сервизна информация

29.01.2024 | 14:43

След ремонта на бул. „Христо Смирненски“ пред Професионалната гимназия по компютърно моделиране ще има повдигната пешеходна пътека

Повдигната пешеходна пътека ще бъде поставена пред Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи “Благовест Сендов” във Варна. Това е решението на проектантите на бул....
виж всички