Навигация

2Дек


Изтегли изображение: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8]  [9]  [10] 

Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ чества 140 години

21.03.2023 | 14:31

Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна чества 140 години от своето създаване. По този повод днес бе проведена национална дискусионна среща на тема „Библиотеката – идея и реалност“, гост на която бе кметът Иван Портних.  


"Поздравявам целия екип - директора Радка Калчева, всички бивши и настоящи служители, които през годините са работили и продължават да работят всеотдайно за развитието на този дом на духовността. Какво е най-важното в една библиотека? Книгите? Всъщност, и най-голямата  колекция остава самотна, ако до нея не се допре ръката на четящия човек. За да развием това общуване, заедно започнахме да сбъдваме една голяма мечта - да изградим нова сграда за нашата библиотека. И тук не мога да не спомена заслугите на един знаков директор на библиотеката - Емилия Милкова, която вече не е сред нас!", обърна се към участниците в срещата кметът. 


Той припомни, че Община Варна проведе международен архитектурен конкурс, бе избран и проект. "Сериозната сума за изграждането на сградата обаче се оказа голямо предизвикателство, а икономическата криза още повече усложнява изпълнението на проекта. Затова в началото на новия програмен период го включихме като приоритет в един от най-важните стратегически документи на Варна - Планът за интегрирано развитие на общината (ПИРО), за да имаме възможност да търсим средства от Европа. За съжаление, през последните две години правителствата не отвориха нито една важна европейска програма, с което блокираха възможностите за кандидатстване за европейско финансиране! Все още не преведено и нито едно евро по Националния план за възстановяване. Въпреки това, ще продължим да търсим начини да сбъднем този проект, независимо от икономическите и политическите кризи и сътресения. Знам огромното желание на всички приятели на книгите, благодаря им сърдечно за търпението, подкрепата и доброто партньорство", заяви кметът Иван Портних.


В знак на уважение към институцията той връчи почетен плакет на кмета на директора на РБ "Пенчо Славейков" Радка Калчева. 


Библиотека в морската столица е създадена от “Варненската Книжевна дружина” през 1883 г. с щедрите дарения на видни общественици и родолюбци от града. Сред основателите са Михаил Колони, Кръстю Мирски, Харалан Ангелов и Никола Живков и др. През 1887 г. с държавен указ е именувана на големия български поет Пенчо Славейков. Тя е най-голямата библиотека в региона и притежава универсална колекция, съдържаща над  870 000 библиотечни документа. 


Варненската библиотека е сред пионерите в издаването на електронни библиографии в България. От 1990 г. технологичните процеси по обработка на библиотечните документи, както и обслужването на читателите са изцяло компютризирани. През 1992 година тя е първата, която регистрира интернет домейн. Справочният апарат на библиотеката (каталози и картотеки) се поддържа  в онлайн вариант. От 2016 г. на разположение на читателите са точки за самостоятелно заемане и самостоятелно връщане на книги. 


Регионалната библиотека “Пенчо Славейков” е член на Българската библиотечно-информационна асоциация, на Балканската библиотечна асоциация (Balkan Libraries Union), участва като партньор в различни програми на неправителствени организации и културни институти – Програма „Глобални библиотеки”- България, Британски съвет, Гьоте Институт, Алианс Франсез и други.


Официалната празнична програма на продължава и утре с артистичен хакатон на живо, с участието на младите артисти от The Graff’s, които ще изрисуват с графити читалните зали в основната сграда на библиотеката.

18 проекта на Варна

 Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Планът за интегрирано развитие на Община Варна за периода 2021-2027 г. (ПИРО), който е основният стратегически документ за управление на общината...
още виж всички
Сервизна информация

30.11.2023 | 15:45

Съобщение

Във връзка с провеждане на 25-то рали за автомобили „Обиколка на Варна“, ще бъде освободена за автомобили таксиметровата местостоянка пред Катедралния храм „Успение Богородично“. Ограничителният...
виж всички