Навигация

1Апр

Животът

Приморски парк


Морската градина или Приморски парк е сред символите на града, обявена за произведение на парковото изкуство.

До средата на XIX век районът на Морска градина е бил голо поле, разположено извън крепостните очертания на града. Единствено в района на Военноморския музей има лозя и малка градина, наречена кървавата градина, заради убития в района градинар. Под Пантеона имало френски гробища, където са погребани умрелите от холера френски войници през 1854г.

След Освобождението, през 1881г., кметът на Варна Михаил Колони предлага да се създаде градска градина около театъра и приморски парк. За целта са обособени 26 декара парк и са засадени 130 дървета. Известният археолог Карел Шкорпил кани чешкия паркостроител Антон Новак, прославил се с изграждането на дворците Шьонбрун и Белведере във Виена. Под негово ръководство, започва същинското изграждане на Морска градина - Варна. От пределите на цялата страна започват да бъдат доставяни разнообразни дървесни и цветни видове.

През годините, разширяването и благоустрояването на парка продължава. През 1897г. е построен водосток на мястото на днешното "Морско казино". През 1912г. са изградени чешми и парково осветление, а през 1908г. се взема решение за изграждане на алея на възрожденците. През 1906г. започва строежът на Аквариума - морската биологична станция. През 1961г. е открита и зоологическата градина, а през 1968г. отваря врати и астрономическата лаборатория.

18 проекта на Варна

 Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Планът за интегрирано развитие на Община Варна за периода 2021-2027 г. (ПИРО), който е основният стратегически документ за управление на общината...
още виж всички
Сервизна информация

24.03.2023 | 16:34

Съобщение

Във връзка с тържественото отбелязване на 110 годишнината от превземането на Одринската крепост от Българската армия по време на Освободителната Балканска война, на 26.03.2023 г. от 10:30 ч. до...
виж всички