Навигация

20Юни

Инвестирай

Култура

Град Варна е важен културен център с развит пълен спектър от дейности в областта на културата – театрални, музейни, кино дейности, библиотечна, изобразителни изкуства, комплексна читалищна дейност. Част от инфраструктурните обекти в областта на културата са с национален характер, а другата част – със значение за града.


Театралната дейност е добре развита и е представена от: Театрално- музикален продуцентски център, Държавен куклен театър, театър „Българан“ и Летен театър.

 

Музейната дейност е с надградско значение. Тя е представена от различни видове музейни обекти, сред които преобладават специализираните: Регионален исторически музей, Военноморски музей, Археологически музей, Природо-научен музей, Музей на куклите, Музей на новата история на Варна, Парк-музей „Владислав Варненчик“. Музеите, освен като обекти с културни функции, са и важен туристически ресурс.

 


 

Галериите в града са предимно частни - около 25 на брой. Открояват се Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, с филиал художествен музей „Георги Велчев“.


Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ е с важно културно значение не само за града, но и за цялата община. Към нея са изградени детски и средношколски комплекси, разположени в самостоятелна сграда; отдел изкуство, също разположен в самостоятелна сграда.


Читалищата в община Варна като обекти на културната дейност с масов характер наброяват 25. В тях се реализира дейност, свързана с театрални, танцови и певчески формации, библиотечна дейност, спортни клубове, школи за чуждоезиково и музикално обучение, фестивали.


На територията на община Варна се реализират много и разнообразни фестивали. Сред тях се открояват: Международния музикален фестивал „Варненско лято“, Международен майски хоров конкурс „проф. Георги Димитров“, Международен фолклорен фестивал, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, кино фестивалите „Златна роза“, „София филм фест“, Любовта е лудост. В града се провежда и един от най-големите и престижни балетни конкурси в света "Международен балетен конкурс - Варна".


Община Варна е кандидат за званието Европейска столица на културата през 2019 г.

 

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

20.06.2021 | 11:38

Съобщение

Предприемат се необходимите действия по възстановяването на стара подпорна стена на бул. “Янош Хуняди”- край паркинга срещу блок 6.Част от нея е пропаднала след валежите  снощи. На място веднага...
виж всички