Навигация

24Сеп

Инвестирай

Локализация и свързаност

Община Варна е разположена в североизточната част на Република България, респективно в източната част на дунавската равнина. Намира се на брега на Черно море, а отстоянието от столицата София е 465км. На изток общината граничи с Черно море, на север – с община Аксаково, на запад – с община Аксаково и Белослав, на юг – с община Аврен. Общата площ на общината е 237 кв.км. от които град Варна и курортите заемат 80 кв. км., 15кв.км. се падат на варненското езеро, 61кв.км. са заети от гъсти гори и 4 кв.км. се падат на пристанището и на магистралите.

 

 

Община Варна е свързана с националната пътна мрежа посредством първокласен път Е87, който е част от международно транспортно направление Констанца (Румъния) – Дуранкулак - Варна – Бургас – Малко Търново - Истанбул (Турция).


За транспортната свързаност на обшината от значение е транс- европейския коридор 8 Калотина – София – Варна.

 

Дестинация Разстояние
Варна - София 465 км.
Варна - Пловдив 377 км.
Варна - Велико Търново

224 км

Варна - Бургас 128 км.
Варна - Добрич 53 км.

 

На територията на община Варна се намира едно от най- големите и модерни летища в България – Летище Варна. Комплексът е разположен на 8 км. от центъра на града. Стратегическото му разположение в близост до промишлените зони, до пристанищните комплекси, както и до едни от най- големите курортни комплекси в северна България, са предпоставка за това, летището да се превърне в основно звено в търговско- стопанската схема на района.

 

 

На територията на община Варна работят три железопътни гари (Варна – изток, Варна – Запад и Тополи). Развитието на железопътната инфраструктура на общината се определя от Стратегията за интермодален транспорт, чрез осигуряване на достъп до пристанищата и „морските магистрали“.


Община Варна се обслужва от втора главна ж.п. линия София – Варна; част от трета главна ж.п. линия Синдел – Карнобат; двадесет и девета ж.п. линия и двадесет и седма ж.п. линия.

 

Варна е неразделна част от предвидените от Европейския съюз морски магистрали, които свързват територията на общността с трети страни на изток от Черно море. Като основни морски пътища са включени магстралите в Черно море и връзката със Средиземно море. Те включват връзките на пристанище Варна с пристанищата на Украйна, Русия, Грузия и Турция.

 

На територията на Пристанище Варна функционират 4 терминала - Варна Изток, Варна Запад, Езерово и петролен терминал.  

18 проекта на Варна

 Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Планът за интегрирано развитие на Община Варна за периода 2021-2027 г. (ПИРО), който е основният стратегически документ за управление на общината...
още виж всички
Сервизна информация

21.09.2023 | 16:32

Съобщение

Във връзка с инициативите по повод Европейския ден без автомобили, на 22 септември от 08:00 ч. до 22:00 ч. ще бъде преустановено движението  по цялата дължина на ул. „Охрид“ и по ул. „Цариброд“, в...
виж всички