Навигация

20Март

Животът

Аладжа манастир


Аладжа манастир е най-известният средновековен скален манастир по Българското Черноморие, обитаван от монаси - отшелници през XIII – XIV век.


Помещенията на манастира са издълбани на две равнища във висока почти 40 метра варовикова скала. На първото равнище са разположени манастирската църква, монашеските килии, трапезарията и кухнята, малка гробищна църква, криптата ( костница ) и стопанските помещения. Второто равнище представлява естествена скална ниша, в източния край на която е изграден манастирския параклис.


След падането на България под османско владичество в края на ХIV век, Аладжа манастир постепенно запада и вероятно към XVI -XVII век е изоставен.


На 600 – 700 м. западно от манастира се намира група пещери, известна под името “Катакомбите”. Откритите находки – керамика, монети, графити и др. свидетелстват, че “Катакомбите" са обитавани през раннохристиянската епоха ( IV-VI в.). По-късно, през XIII – XIV век, “Аладжа манастир” и “Катакомбите” са представлявали части от по-голям монашески комплекс.


Началото на системни проучвания на този християнски паметник е поставено в края на ХІХ век от основоположниците на българската археология – братя Карел и Хермин Шкорпил. От 1906 г. Аладжа манастир функционира като музеен и туристически обект. През 1912 г. е обявен за народна старина, а през 1957 г. – за архитектурен паметник на културата от национално значение .


През 70-те години на XX век в близост до скалния манастир е построена музейна сграда, в която освен постоянната експозиция, представяща историята на скалния манастир, ежегодно се уреждат различни интересни изложби. През 2009 г. със средства на Община Варна бе създаден аудиовизуалният спектакъл “Легенди от Аладжа манастир”. Спектакълът е част от програмата в подкрепа на инициативата за утвърждаване кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.

 

Адрес: Природен парк "Златни пясъци"
Телефон: 052 / 35 54 60
Работно време:

май - октомври: 10.00 - 17.00ч., без почивен ден
ноември - април: 10.00 - 17.00ч., почивни дни – неделя и понеделник

 

18 проекта на Варна

 Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Планът за интегрирано развитие на Община Варна за периода 2021-2027 г. (ПИРО), който е основният стратегически документ за управление на общината...
още виж всички
Сервизна информация

02.03.2023 | 17:08

Съобщение

Във връзка с тържественото честване на 145 години от Освобождението на България и издигането на националния флаг, на 03.03.2023 г в интервала от 9:45 часа до приключване на мероприятието /около...
виж всички