Навигация

23Юли

Животът

„Златни пясъци“


Разположен на Българското Черноморско крайбрежие, Златни пясъци е най известният морски курорт и един от най-големите в България. Отстои само на около 18 км северно от втория по големина град в България – Варна. Курорта разполага с над 90 хотела от различна категория и 3 вилни селища с общ брой на леглата около 30000 – всички професионално организирани предлагат туристически услуги от високо качество. Основната клиентела на Златни пясъци традиционно са туристи от Западна и Централна Европа, както и страните от бившия Съветски съюз и Близкия Изток.

 

Първите хотели в КК “Златни пясъци” са открити през 1956г., като през годините след това курорта непрекъснато се е разширявал за да достигне сегашния си капацитет. Уникалната природна даденост на море с гора в непосредствена близост и мекият морски климат правят курорта атрактивно място за почивка от Май до Октомври. Курортът е подходящ за конгресен туризъм и бизнес срещи и през зимните месеци на годината. 

     
В резултат на променящото се търсене през последните години, някои леглови капацитети са пренасочени към други пазари и към настоящия момент основен пазар за дружеството е пазара на ОНД, следвано от Германия, Скандинавски страни, Великобритания и др.

 

 

Природен парк "Златни пясъци"

 

Природен парк Златни пясъци е най-малкият (13,2 кв.км) от 11-те природни паркове в страната. Намира се на 17 км североизточно от гр. Варна. Разположен е успоредно на морския бряг и обгражда едноименния курортен комплекс. Дължината на парка е 9,2 км, а средната ширина 1,2 км. Най-високият връх е Чиплак тепе – 269 м, а средната надморска височина е 110 м. На север парка граничи със с. Кранево, на запад със селскостопански земи, на изток с шосето Варна – Кранево, а на юг със земи от горския и селскостопански фонд.

 

Природният парк е Защитена зона за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна, част от екологичната мрежа Натура 2000.

 

 

Яхтено пристанище „Златни пясъци”


Яхтено пристанище „Златни пясъци” е вписано в Регистъра на пристанищата на Република България, в регистровата книга, водена от дирекция „Морска администрация - Варна” в раздел 4, стр. 249, с пореден №3/12.04.2005г. с предназначение домуване или приставане на яхти и лодки за крайбрежни и международни плавания по вода, водни спортове, туризъм и развлекателни програми. 


Яхтено пристанище "Златни пясъци" предлага в настоящо време два оборудвани пирса и шест кея с повече от 100 охраняеми места за швартовка на яхти с възможност за включване на водопровод, безжичен интернет и ел.захранване. 


Настоящият брой колонки за вода и ток е 30 бр.


В  западната част е изграден единствен по рода си хелинг /слип/ за плавателни съдове с дълбочина до 2.50 м. и ширина 11м.


В непосредствена близост /до хелинга/  през 2008 г. е изградена  и първата на Българското Черноморие  яхтена бензиностанция с 2 колонки за бензин и дизелово гориво.

 

Официален сайт 

19 проекта на Варна

Кметът Благомир Коцев подписа проекти за над 14,5 милиона лева за нови сгради, корпуси и пристройки на училища, детски градини и ясла

Кметът Благомир Коцев подписа проекти за над 14,5 милиона лева за нови сгради, корпуси и пристройки на училища, детски градини и ясла

Кметът на Община Варна Благомир Коцев подписа документите за кандидатстване по програмата на Министерството на образованието и науката...
още виж всички
Сервизна информация

29.01.2024 | 14:43

След ремонта на бул. „Христо Смирненски“ пред Професионалната гимназия по компютърно моделиране ще има повдигната пешеходна пътека

Повдигната пешеходна пътека ще бъде поставена пред Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи “Благовест Сендов” във Варна. Това е решението на проектантите на бул....
виж всички