Навигация

19Окт


Изтегли изображение: [1] 

Звездни имена участват в Европейския музикален фестивал

26.08.2021 | 14:56

XVIII издание на Европейския музикален фестивал ще бъде открит на 22-ри септември от 19 ч. в зала 1 на Фестивалния комплекс във Варна. Организатор е „Елит проджектс мениджмънт“. Изданието за 2021 г. се осъществява с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Варна.


Началото поставя един най-търсените по сцените на Европа и света саксофонни формации - квартет „Сигнум” от Германия. Те идват заедно с пианиста експериментатор Кай Шумахер и с най-новия си концертен проект - Goldberg nights”. Той е вдъхновен от прочутите вариации на Бах, но включва и аранжирани творби на Шуберт, Шопен, Гершуин, Райх и на самия пианист и композитор Кай Шумахер. Билетите са на цени от 15 до 40 лв. 


Специален жест на популярните музиканти от “Сигнум” ще бъде включването им в модула “Неформално образование” с майсторски клас за ученици от гимназиалния курс на НУИ “Добри Христов” – Варна, който ще се проведе на  24-и септември от 16,30 ч. в концертната зала на НУИ “Добри Христов”. 


На 8-ми октомври от 19 ч. в Градската художествена галерия в рамките на модула “Имена от бъдещето” публиката ще се срещне с две от най-перспективните нови имена на българската музикална сцена - Йоана Русева, цигулка и Ивайло Василев, пиано. И двамата са лауреати на български и международни конкурси – изключително талантливият 13-годишен пианист Ивайло Василев е ученик от НМУ “Любомир Пипков” - София, а изгряващата цигуларка Йоана Русева е студентка във Виенската консерватория. Концертът се реализира в партньорство с Български камерен оркестър - Добрич, с диригент Иван Янакиев. Програмата е посветена на 165 години от рождението на Моцарт. Билетите са на цени от 10 и 15 лв. 


Акцентът на Европейския музикален фестивал ще бъде на 10 октомври от 19 ч. на Основна сцена във Варненската опера с концерта от модула “Musica da camera” на вдъхновяващите виртуози Марио Хосен, цигулка, и Адриан Йотикер, пиано. Двамата ще свирят за първи път като тандем във Варна. Те ще изпълнят интеграл на сонатите за пиано и цигулка от Брамс. Този нов концертен проект на двамата именити изпълнители ще бъде представен във Варна, а скоро след това - пред виенската публика на сцената на престижната зала Wiener Konzerthaus. Билетите са на цени от 15 до 25 лв.

 

След финала на фестивала, на 16 октомври от 20 ч. в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта ще бъде дългоочакваният концерт на Найджъл Кенеди, част от европейското турне “Kennedy meets Beethoven”. Заедно със Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна виртуозът визионер ще създаде истински празник за ценителите на класическия звук, посветен на 250-годишнината на Бетовен. Публиката ще чуе интерпретация на цигулковия концерт на Бетовен. Премиера за България ще има най-новото произведение на Кенеди - Концерт за цигулка и оркестър № 1 “Fur Ludwig Van”. Билетите са на цени от 35 до 85 лв. 

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

19.10.2021 | 14:36

Съобщение

В срок до 30.11.2021 г. задължените лица могат да подадат декларация за 2022 г., в случаите когато размерът на таксата се определя според количеството на битовите отпадъци, съобщават от дирекция...
виж всички