Навигация

27Янр


Изтегли изображение: [1]  [2] 

Варна и Вилнюс ще работят по съвместни проекти

02.12.2021 | 14:54

Варна и Вилнюс, столицата на Литва, ще работят по съвместни проекти в сферите на образованието, културата и спорта. Това решение обедини кметовете на двата града - Иван Портних и Ремигиюс Шимашюс, по време на онлайн среща, която бе проведена днес по инициатива на литовския кмет. 

 

Повод за разговорите бе честването на 170 години от рождението на  д-р Йонас Басанавичюс, лекар, учен и общественик, прекарал част от живота си във Варна.


„Благодаря сърдечно за топлите поздрави и за изпратената пластика на големия учен и общественик, която ще бъде част от експозицията на Музея за нова история на Варна, където се пазят най-важните моменти от историята на града ни. Делото на д-р Басанавичюс трябва да се помни от нашите потомци", заяви по време на срещата кметът Иван Портних. Той припомни, че през 2018 година, заедно с тогавашния посланик на Литва Н. Пр. Арвидас Поциус, и почетния консул г-н Рачо Рибаров, бе открита паметна плоча на д-р Басанавичюс, монтирана върху къщата, в която той е живял по време на престоя си във Варна. „Тогава заедно отбелязахме и 100-годишнината от възстановяването на независимостта на Литва, както и 135 години от основаването на Варненското медицинско дружество – първото в България, за което огромен принос има именно д-р Басанавичюс“, допълни Иван Портних.

 

Кметът на Вилнюс Ремигиюс Шимашюс благодари на колегата си и на варненци за доброто отношение, което имат към личността на д-р Басанавичюс! Той посочи, че ще работи за популяризирането на Варна като туристическа дестинация сред жителите на Вилнюс, както и за задълбочаване на двустранното сътрудничество.

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

29.12.2021 | 16:01

Съобщение

От дирекция „Местни данъци" към Община Варна съобщават, че поради приключване на финансовата година на 31.12.2021 г. касите и гишетата за прием на документи ще работят с граждани от 08.00 ч. до...
виж всички