Навигация

26Юли


Изтегли изображение: [1] 

Варна и Кейптаун проведоха двустранна работна среща

18.06.2021 | 16:19

Двустранна работна онлайн среща проведоха представители на Варна и Кейптаун (Република Южна Африка), които са в партньорски отношения от 2012 година. Основна тема на разговорите бе развитието на туризма в контекста на пандемията с COVID-19, както и поетапното възстановяване на сектора. Соня Георгиева, директор на дирекция „Туризъм“, представи готовността на Варна за посрещане на гости в предстоящия летен сезон. Тя представи мерките, които общината предприе, с цел осигуряване на безопасни условия за почивка. Представителите на Кейптаун проявиха интерес към икономическите стимули за бизнеса, които се осигуряват от началото на пандемията – предоставяне на безвъзмездни средства на лица, извършващи туроператорска дейност, субсидиране на чартърни полети, микрокредити за самонаети лица и стартиращи компании, безлихвени заеми за физически лица в неплатен отпуск и самоосигуряващи се, мярката 60/40, отсрочване на дължими местни данъци и др.

 

Информация за ситуацията в Кейптаун представи Алд Джеймс Вос, кметски съветник в областта на икономическото развитие на града „Изключително сме впечатлени от усилията, които Община Варна и държавата са положили, за да подпомогнат икономиката си в период на безпрецедентна криза“, каза по време на срещата Вос. Той допълни, че подобни двустранни срещи са полезни и ще допринесат за по-ускореното икономическо възстановяване на градовете.

 

В края на разговорите участниците в срещата се обединиха около решението да продължи обмена на добри практики за овладяване на последиците от пандемията, както и да се потърсят възможности за популяризирането на туристическите дестинации Варна и Кейптаун