Навигация

20Март


Изтегли изображение: [1]  [2]  [3] 

Кметът връчи знамето на Варна на експедицията за Антарктида

21.12.2022 | 14:09

Кметът Иван Портних връчи знамето на Варна на ръководителя на 31-та българска експедиция за Антарктида проф. Христо Пимпирев и на капитана на научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий" кап. II ранг Николай Данаилов, в присъствието на флотилен адмирал Боян Медникаров, началник на ВВМУ "Никола Вапцаров".


"Чест и гордост е за Варна да бъде пристанът, от който ще отпътува българският кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ за Антарктида!  Затова от мое име и от името на гражданите на морската столица, моля да приемете флагът на нашия град, чрез който Варна ще стъпи на Ледения континент! Леко и безаварийно плаване на всички! Поздравления за екипа на Българския антарктически институт, на ВВМУ, на целия екипаж, на всички дарители, които направиха възможна тази експедиция", заяви кметът. Той допълни, че общината е осигурила нов велоергометър и дъмпели за тренировки на екипажа по време на дългото пътуване. „Св.Св. Кирил и Методий“ ще отплава от Варна на 27-ми декември. "Това е историческо събитие за страната ни, която се утвърждава като морска нация. Тръгваме на Стефановден, така че има кой да ни закриля. За първи път изследователски български кораб ще излезе през Средиземно море, ще прекоси Атлантика, ще мине през пролива Дрейк", обясни проф. Пимпирев. 


Капитан II ранг Николай Данаилов заяви, че екипажът е от 26 души, сред които трима курсанти от Висшето военноморско училище във Варна. Очаква се плаването да продължи 4 месеца. 

 

18 проекта на Варна

 Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Планът за интегрирано развитие на Община Варна за периода 2021-2027 г. (ПИРО), който е основният стратегически документ за управление на общината...
още виж всички
Сервизна информация

02.03.2023 | 17:08

Съобщение

Във връзка с тържественото честване на 145 години от Освобождението на България и издигането на националния флаг, на 03.03.2023 г в интервала от 9:45 часа до приключване на мероприятието /около...
виж всички