Навигация

3Дек


Изтегли изображение: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8]  [9]  [10]  [11]  [12] 

Кметът на Варна призова министъра на туризма да отмени схемата за бараките в Златни пясъци

17.03.2023 | 17:12

Кметът на Община Варна Иван Портних призова министъра на туризма Илин Димитров да отмени схемата за бараките в курортен комплекс „Златни пясъци”. 

"В Община Варна има получена схема за преместваеми обекти в курорта, подписана през 2020 г. от зам.-министър Ирена Георгиева, въпреки че според чл. 13, ал.3 на ЗУЧК същата е трябва да бъде подписана от министъра. В момента Ирена Георгиева отново е зам.-министър на туризма, с титуляр Илин Димитров, част от служебното правителство на Гълъб Донев. В общината не разполагаме със съответната заповед за одобряване на схемата за преместваеми обекти в курорта, която се оказа "вътрешноведомствена информация" в министерството. Всичко това поставя ли под въпрос законността на тази схема? Защото ние като община не сме издали и няма да издадем разрешения за поставянето им", заяви кметът.

 

Той заяви, че очаква от министър Илин Димитров, който доскоро беше председател на Варненската туристическа камара, да подкрепи обществения интерес и курортът да бъде освободен от търговските обекти, очаква и подкрепа от Регионалните колегии на Съюза на архитектите в България и на Камарата на архитектите. Това са браншови структури, които странно мълчат, а би трябва да имат ясна визия за това как трябва да изглежда един привлекателен морски курорт! Сигурен съм, че "бутиците" с гащи и чорапи, не се вписват в тази картина", заяви кметът и показа снимки на бараки в курорта.

 

"Тези обекти спокойно си работят без разрешение поне от 2 години! Сами може да прецените дали са "преместваеми", дали са завзели тротоари, дали застрашават живота на пешеходците и дали имат естетичен вид. Защо е необходимо да ги има? С какво допринасят за развитието на туризма", попита Иван Портних. Той допълни, че друг огромен проблем в курорта, са "паяците", от  които се оплакват и хотелиери, и туристи. Това безобразие трябва да бъде прекратено, варненци трябва да се гордеят с националния курорт и да си спомнят, че той е на Варна, а не е феодално владение, категоричен бе кметът. 

18 проекта на Варна

 Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Планът за интегрирано развитие на Община Варна за периода 2021-2027 г. (ПИРО), който е основният стратегически документ за управление на общината...
още виж всички
Сервизна информация

30.11.2023 | 15:45

Съобщение

Във връзка с провеждане на 25-то рали за автомобили „Обиколка на Варна“, ще бъде освободена за автомобили таксиметровата местостоянка пред Катедралния храм „Успение Богородично“. Ограничителният...
виж всички