Навигация

13Юли

Съобщение

Изтегли изображение: [1] 

Чакат се резултатите на 13 души, контактни с починалия от коронавирус във Варна

18.06.2020 | 16:24

До момента са установени 19 контактни лица на починалия от коронавирус мъж днес. Това съобщи д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ – Варна. Той е бил приет в Инфекциозната клиника в понеделник. „Издирени са всичките му контактни лица от първи ред - 6 човека, които са изследвани. Двамата от тях са дали положителен резултат, от които единият е настанен в Инфекциозната клиника за лечение. Вторият е без оплаквания и е в изолация в дома си. Останалите 4 лица са с отрицателни резултати, но също са под карантина. Продължава епидемиологичното проучване, на следващия ден са установени още 13 контактни на тези първи 6, направени са тестове, поставени са в изолация в домовете си, очакват се резултатите. Проверките продължават“, съобщи д-р Михайлова. Голяма част от хората са от Аспарухово. В Интензивната клиника има настанена и жена от Шумен, която е извън кръга на починалия мъж.

 

„За съжаление, вече има първи смъртен случай в града. Варненци досега отговорно и успешно преминаха през месеците на изолация, но не трябва да забравяме, че вирусът е тук и съответно хигиенните изисквания и социалната дистанция са отговорност за всеки един от нас. Работим в тясна връзка с полицията, с екипите от РЗИ-Варна, благодаря за усилията на всички, ангажирани с издирването на контактните лица. Чакаме резултатите от изследванията, в зависимост от това ще стане ясно дали трябва да предприемем по-строги мерки“, коментира кметът на Варна Иван Портних.

 

„Възложил съм на служителите да извършват интензивни проверки на гражданите, които са с положителни проби и са под карантина, както и на тези, които са контактни от първи и втори ред, за да се пресече възможността за разпространяване на вируса“, коментира старши комисар Даниел Пашов, директор на ОД на МВР – Варна.

На Летище Варна има непрекъснато денонощно дежурства от инспектори от РЗИ. От началото на пандемията под карантина са били поставени около 13 000 души в региона. На голяма част от тях срокът за задължителен престой вкъщи е изтекъл, обясни д-р Михайлова.

 

За днешния ден, служители на ОД на МВР – Варна са извършили 305 проверки в областта по адреси на лица, поставени под задължителна домашна карантина, тъй като са били в контакт със заразени с коронавирус граждани или са пристигнали от рискови дестинации. Няма установени нарушения, съобщиха от полицията.

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

10.07.2020 | 15:54

Съобщение

По нареждане на РЗИ-Варна - поради положителни проби за Covid-19 на деца и служители от персонала на ДГ№34 “Лястовичка“ днес 10.07.2020г. детското заведение не работи. Децата и персоналът ще бъдат...
виж всички