Навигация

23Юли


Изтегли изображение: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8]  [9] 

Заместник-кметът Павел Попов откри изложбата „Пасажери между две морета“ на художници от Варна и Дордрехт

20.06.2024 | 08:51

Заместник-кметът по културата Павел Попов откри изложбата „Пасажери между две морета“ на художници от Варна и Дордрехт. Събитието е организирано от Община Варна и Фондацията „Дордрехт – Варна“, и е част от артистичния обмен на двата побратимени от 2001 година града. Домакин на проявата е Градската художествена галерия „Борис Георгиев“.

 

Тази изложба е изключително важна за Община Варна, за нас тя е едно от основните събития в културния календар на града, подчерта заместник-кметът Попов. По думите му изкуството постоянно е в ситуация да се оправдава, да обяснява какъв е смисълът му и да отстоява правото си на съществуване, но тази съвместна изложба преодолява тези препятствия.

 

В историята на взаимоотношенията между Варна и Дордрехт ние виждаме един прекрасен пример за културна дипломация в най-чист вид, поясни Попов. Той благодари на всички участници и изтъкна, че е изключително важно диалогът между двата града да продължи.

 

На откриването присъстваха още областният управител проф. Андрияна Андреева, Джон Петерс - представител на фондацията за побратимяване „Дордрехт – Варна“ и Тон Делемаре - един от основателите на фондацията „Проекти Източна Европа“ и други официални гости.

 

Съвместната изложба на художници от Нидерландия и България „Пасажери между две морета“ може да бъде видяна от 19 юни до 10 юли 2024 г.

 

Експозицията включва произведения на 13 автори от двете страни. Включени са творби в различни направления на визуалните изкуства – от живопис и скулптура до видео арт и инсталация.

 

Варненските имена в проекта са уважаваните художници Ангел Атанасов, Велина Гребенска, Владимир Иванов, Илия Янков, Милко Божков, Стефка Георгиева и Цветан Кръстев.

 

Холандската страна е представена от Аника Хокстенбак, Бабс ван Хюйтен, Герхард Лентинк, Ян Стров, Нико Парлевлийт и Сами Шекел.

 

Съпътстващо изложбата събитие е лекцията, която Герхард Лентинк ще изнесе на 21 юни, петък, от 10:00 ч., в галерия „Графит“. Тя ще бъде посветена на Музея на Дордрехт - един от най-старите в Нидерландия.

 

19 проекта на Варна

Кметът Благомир Коцев подписа проекти за над 14,5 милиона лева за нови сгради, корпуси и пристройки на училища, детски градини и ясла

Кметът Благомир Коцев подписа проекти за над 14,5 милиона лева за нови сгради, корпуси и пристройки на училища, детски градини и ясла

Кметът на Община Варна Благомир Коцев подписа документите за кандидатстване по програмата на Министерството на образованието и науката...
още виж всички
Сервизна информация

29.01.2024 | 14:43

След ремонта на бул. „Христо Смирненски“ пред Професионалната гимназия по компютърно моделиране ще има повдигната пешеходна пътека

Повдигната пешеходна пътека ще бъде поставена пред Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи “Благовест Сендов” във Варна. Това е решението на проектантите на бул....
виж всички