Навигация

20Март


Изтегли изображение: [1]  [2]  [3]  [4] 

Планетариумът посреща гости в обновена звездна зала

21.12.2022 | 16:00

Обновената звездна зала в НАОП „Николай Коперник“ бе открита днес от кмета на Варна Иван Портних и Свежина Димитрова, директор на обсерваторията. Ремонтът бе извършен със средства, осигурени от Община Варна, в размер на 40 000 лв. 


 "Това е много дълго чакан момент за Варна, за варненци и за цяла България, защото нашият Планетариум се посещава от гости от цялата страна и от над 30 държави", сподели Свежина Димитрова. Тя благодари на кмета и на общинската администрация за подкрепата, както и на Красимир Вълчев, министър на образованието в периода 2017-2021 година, заради създаването на програма за обновяване на планетариумите в страната. 


"Поздравявам целия екип на Народната астрономическа обсерватория с планетариум „Николай Коперник”, който създава отлично подготвени деца в сферата на астрономията, математиката, природните науки и е част от каузата Варна – Град на Знанието! Прекрасно е, че толкова млади хора имат интерес към Космоса, към мисиите на Луната и колонизирането на Марс", заяви кметът Иван Портних. Той допълни, че е готов да подкрепи всяка инициатива, свързана с развитието на възможностите на обсерваторията, включително приемане на домакинство на  инициативата „Ало, Космос! Говори България“ на Атлантическия клуб. 


През 2023 г. Обсерваторията ще чества 550 години от рождението на Николай Коперник, 55 години от основаването си и 60 години от създаването на първия кръжок по астрономия в морската столица.

18 проекта на Варна

 Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Планът за интегрирано развитие на Община Варна за периода 2021-2027 г. (ПИРО), който е основният стратегически документ за управление на общината...
още виж всички
Сервизна информация

02.03.2023 | 17:08

Съобщение

Във връзка с тържественото честване на 145 години от Освобождението на България и издигането на националния флаг, на 03.03.2023 г в интервала от 9:45 часа до приключване на мероприятието /около...
виж всички