Навигация

20Март


Изтегли изображение: [1]  [2]  [3]  [4] 

Училището за незрящи „Проф. д-р Иван Шишманов“ отбеляза с концерт 117 години от създаването си

07.12.2022 | 15:11

Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна отбеляза 117 години от създаването си с празничен концерт.  Гост на събитието бе кметът на Варна Иван Портних. На сцената на зала 1 на Фестивалния и конгресен център заедно пяха и танцуваха бивши и настоящи възпитаници и деца със зрителни затруднения от масови училища, подпомагани от ресурсни учители от СУУНЗ „Проф. д-р Иван Шишманов“.


"Честит рожден ден на училище „Проф. д-р Иван Шишманов“! Вече 117 години Вие доказвате, че светът може да бъде разбран чрез различни сетива! Сърдечно благодаря на екипа от професионалисти за всеотдайността и любовта, с които работят с децата! Не случайно тази година училището получи награда "Варна" в категория „Колектив на годината”! Скъпи деца, имате нашата пълна подкрепа за всичко. И нека помним думите на Екзюпери, че най-хубавото се вижда само със сърцето", заяви в приветствието си кметът Иван Портних. 

 

„На най-голямата сцена във Варна се представят най-специалните деца на Варна. Този концерт е плод на дългогодишна работа и много месеци труд и любов от страна на моите колеги. Благодаря на родителите, че ни повериха своите специални деца и винаги ни съдействат, благодаря за подкрепата на Община Варна“, каза директорът на училището Жулиета Петкова.

 

По време на тържеството кметът връчи награди на трима учители за дългогодишна работа в СУУНЗ „Проф. д-р Иван Шишманов“. На финала на концерта бе изпълнен новият химн на училището от Илия Ангелов - автор на музиката и аранжимента, а текстът е на Таня Бойчева.

 

Специално училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов" е открито през 1905 г. в София като Държавен институт за слепи. Негов първи директор е д-р Стойчо Донев, който е и родоначалник на българската специална педагогика за зрително затруднени и човекът, адаптирал Брайловата азбука на български език. Поради липса на подходяща сграда в София през 1952 г. училището е преместено във Варна. Днес в него се обучават 143 слепи и слабовиждащи ученици от I до XII клас от цялата страна. Училището разполага с висококвалифицирани специални педагози, с много добра екипировка и материална база.

18 проекта на Варна

 Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Планът за интегрирано развитие на Община Варна за периода 2021-2027 г. (ПИРО), който е основният стратегически документ за управление на общината...
още виж всички
Сервизна информация

02.03.2023 | 17:08

Съобщение

Във връзка с тържественото честване на 145 години от Освобождението на България и издигането на националния флаг, на 03.03.2023 г в интервала от 9:45 часа до приключване на мероприятието /около...
виж всички