Навигация

23Юли

Животът

Мария Желева : Възрожденските къщи са изкуство, което бавно изчезва


Мария Желева : Възрожденските къщи са изкуство, което бавно изчезва


Кога и как ви хрумна да изработвате макети на възрожденски къщи?
Идеята ми хрумна съвсем случайно, без изобщо да съм предполагала, че мога да правя подобни неща. Исках да направя една типично възрожденска къща, тъй като днешните сгради, с които сме заобиколени, ми се струват сухи и скучни. Започнах с отпадъчни материали, които събирах от боклука – трески, найлон, хартия. Тогава ми се получи много добре. Реших да продължа и така вече две години се занимавам с това.

 

Колко къщи сте направили до сега?

Имам 12 завършени, работя по 13-та, която е от района на Тетевен.

 

А ходите ли да събирате впечатления на място?

Понякога - да, друг път намирам техни снимки в интернет. Част от къщите са архитектурни паметници, музеи, а понякога и къщи за гости. Обкновено търся контакт с местни хора или организации, които да ми помогнат с предварителната визуализация. Една от къщите, например, направих по една единствена снимка - тя е от западна България и вече не съществува. За мое огромно съжаление, повечето стари български къщи от този район вече са изчезнали.

 

Казвате, че не сте учили архитектура. С какво се занимавате?

Учила съм българска история, но никога не съм работила в тази област. Занимавала съм се с търговия, но в един момент реших да продължа с проектите си, да развивам себе си именно в тази посока. Надявам се, че в бъдеще ще мога да изкарвам прехраната си с таланта, който притежавам. Приятелите ми ме подкрепят. В началото майка ми подходи скептично, но след това къщите започнаха много да й харесват. Няма и как да не ги харесва, тъй като сами по себе си те са произведение на изкуството.


Какво послание се опитвате да предадете на хората чрез къщите си? 
Нека всички българи пазят историческото наследство на страната ни. Огромна част от вината за това, че българските възрожденски къщи умират, е на държавата. 


А на какъв принцип избирате къщите? Какво трябва да ви грабне, за да пресъздадете архитектурата? 
Това е много относително. В началото търсих такива, които просто ми харесват.След това реших, че искам да направя по една къща от всеки край на България.Обикновено, когато вляза в някой град, търся тази къща, която е най- разчупена,която грабва вниманието ми от пръв поглед. 


А планирате ли да правите друг тип архитектура?
Не,това е, което ме вълнува. Българската възрожденска къща е живописна, интересна, разчупена, от естествени материали, което е много важно за мен.


Колко време отнема „построяването на една такава къща?
За най- малките от тях ми е необходим минимум един месец. Понякога ми отнема повече от 5-6 месеца.

 

А откъде намирате материалите?

Търся материалите си сред природата. Обикновено това са клони на дървета, лозови пръчки. Използвам също и камъни, които оформям с тесла. 

 

Коя е най- трудната за изпълнение къща?

Всяка къща има специфични особености, които правят нейното изготвяне трудно. При Райковата къща, например, има издаден дюкян, изготвянето на който ми отне един цял ден.

 

Мечтаете ли след време да живеете именно в такава къща?

Да, от малка имам мечта  - да притежавам именно такава къща. Смея да твърдя, че сега имам цели 13, но умалени.

19 проекта на Варна

Кметът Благомир Коцев подписа проекти за над 14,5 милиона лева за нови сгради, корпуси и пристройки на училища, детски градини и ясла

Кметът Благомир Коцев подписа проекти за над 14,5 милиона лева за нови сгради, корпуси и пристройки на училища, детски градини и ясла

Кметът на Община Варна Благомир Коцев подписа документите за кандидатстване по програмата на Министерството на образованието и науката...
още виж всички
Сервизна информация

29.01.2024 | 14:43

След ремонта на бул. „Христо Смирненски“ пред Професионалната гимназия по компютърно моделиране ще има повдигната пешеходна пътека

Повдигната пешеходна пътека ще бъде поставена пред Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи “Благовест Сендов” във Варна. Това е решението на проектантите на бул....
виж всички