Навигация

26Май

Животът

Младите учени, спечелили голямата награда на НАСА: Със сигурност има живот извън Земята


Възпитаниците на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“  Иван Попов,  Атанас Ковачев и Неделчо Пасков, които спечелиха  голямата награда в конкурса на НАСА Ames Space Settlement Design Contest, пред Live.Varna.bg  

 

Вие спечелихте една от най- престижните награди на НАСА. Какво представлява и за какво се дава тя?

Конкурсът, организиран от НАСА, е ежегоден, като този път заданието беше за изготвяне на идеен проект за космическа колония. Всяка предложена колония трябва да има възможността да приюти над 10 000 души и да бъде обоснована инженерно – технически. Обикновено участват стотици проекти от много държави по света.

 

Благодарение на вас, България се нареди сред държави като САЩ, Канада, Индия?

Всъщност, ние не само се наредихме до тях, ние ги задминахме. Всяка година, в която България е участвала на това състезание, винаги е имала печеливш участник. Печелили сме трето, второ, а сега и първо място.

 

А какво представлява всъщност вашият проект?

Той се занимава с космическата екология. Неговата основна идея е да почисти околоземната орбита, която е пълна с отпадъци от различен характер. Това са най- вече останки от изкуствени спътници и сателити, ракети. Тъй като в един бъдещ момент това ще представлява голям проблем,  целта на нашата колония е да се справи с него.

 

Откога се занимавате с астрономия и какво ви мотивира да отделяте от времето си за тази наука?

Курсове по астрономия посещаваме от 3-4 години. Проекти от този тип, който представихме пред  НАСА пък, направихме през 2012 година. Тогава спечелихме втора награда. Мотивират ни любопитството, желанието, интереса и нашата учителка г-жа Веселка Радкова.

 

По какъв начин сегашната ви ангажираност с астрономията ще ви помогне да се реализирате по най- добрия начин в бъдеще?

Всъщност, разработвайки проекти като този, ние не се занимаваме само с астрономия. Ние работим в сферата на архитектурата, биологията, икономиката, дори и правото.

 

Къде мислите да продължите обучението си?

Смятаме да се реализираме в  чужбина, защото областите, в които се надяваме да се развиваме, не са добре представени тук. Ние се интересуваме от дизайн, архитектура, инженеринг и теоретична физика.

 

Какво трябва да се промени, за да останете в България?

Трябва да се създадат възможности за младите хора, които се стремят към развитие в по- различни, по- специализирани области. Теоретичната физика е един типичен пример за това. В България не се предлагат добри условия за академично развиване в тази сфера. Ако се създадат предприятия, които имат нужда от нашата изследователска дейност, може би и тук ще има добри възможности за израстване.

 

Вярвате ви в извънземни?

Да, чисто математически шансът да няма извънземни клони към нула. Вероятността в едно безкрайно пространство ние да сме единствените живи същества, е много малко възможна. Със сигурност има живот извън земята, но не се знае под каква форма.

 

Пожелайте нещо на младите хора във Варна

Нека мислят и да израстват. Да се развиват в областта, която харесват. Да имат идеи и реална възможност да ги реализират и прилагат.

19 проекта на Варна

Кметът Благомир Коцев подписа проекти за над 14,5 милиона лева за нови сгради, корпуси и пристройки на училища, детски градини и ясла

Кметът Благомир Коцев подписа проекти за над 14,5 милиона лева за нови сгради, корпуси и пристройки на училища, детски градини и ясла

Кметът на Община Варна Благомир Коцев подписа документите за кандидатстване по програмата на Министерството на образованието и науката...
още виж всички
Сервизна информация

29.01.2024 | 14:43

След ремонта на бул. „Христо Смирненски“ пред Професионалната гимназия по компютърно моделиране ще има повдигната пешеходна пътека

Повдигната пешеходна пътека ще бъде поставена пред Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи “Благовест Сендов” във Варна. Това е решението на проектантите на бул....
виж всички