Навигация

1Дек

Животът

Димитър Мирчев: С моето приложение планирам времето си по-добре


Ученикът от МГ „Д-р Петър Берон“ – Димитър Мирчев, разработи приложение за мобилни телефони, с което гражданите могат да следят в реално време автобусния трафик във Варна. VarnaBus е достъпен за безплатно теглене в магазина за Android приложения на Google Play.

Ето какво още каза той пред live.varna.bg:

 

Какво те мотивира да направиш това приложение?

Чакането на автобуси по спирките. Живея далеч от Математическата гимназия и всеки ден пътувам доста, така ми хрумна да направя приложение, което ще ми дава информация точно в колко часа ще бъде конкретния автобус на спирката. Така мога да си планирам времето по-добре.

 

Колко време ти отне изработването му?

Първо изработих вариант, който ми отне два месеца. Тъй като за първи път правя приложение, което се свързва с толкова голяма база данни, се наложи да го оптимизирам, което ми отне само 2 седмици.

 

Какви допълнителни възможности дава приложението?

Освен автобусния трафик приложението дава възможност за търсене на спирка по картата, запазване на любими спирки, показване на спирките в близост, като информацията се изтегля от базата данни на сайта varnatraffic.com. Приложението е много достъпно и лесно за използване.

 

Къде другаде в България има подобно приложение?

Единствено в София има разработени приложения за проследяване на автобусния трафик, но там не е направена тази интеграция с QR кодове по спирките.

 

Ще разработиш ли приложението и за други операционни системи –  Windows и iOS?

Разработването на приложението и за други операционни системи не е толкова сложно, но изисква заплащане на специална такса, която да ми позволи да бъда разработчик за двете компании – Microsoft и Apple.

 

Къде смяташ да продължиш образованието си?

Все още не съм решил, къде точно искам да уча – в чужбина или България. Ако е в България – дали да бъде в София или Варна. Като цяло съм се насочил към компютърните науки.

18 проекта на Варна

 Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Планът за интегрирано развитие на Община Варна за периода 2021-2027 г. (ПИРО), който е основният стратегически документ за управление на общината...
още виж всички
Сервизна информация

30.11.2023 | 15:45

Съобщение

Във връзка с провеждане на 25-то рали за автомобили „Обиколка на Варна“, ще бъде освободена за автомобили таксиметровата местостоянка пред Катедралния храм „Успение Богородично“. Ограничителният...
виж всички