Навигация

4Окт


Изтегли изображение: [1] 

Ползата от ваксините срещу Ковид-19

04.06.2021 | 15:23
Каква е ползата от ваксините?
Ваксините предотвратяват заболявания, които биха могли да причинят сериозни здравословни проблеми, трайни увреждания и дори смърт. 
 
Какво представлява COVID-19? 
COVID-19 е заболяване, свързано с тежък остър респираторен синдром на коронавирус-2 (SARS-CoV-2). SARS-CoV-2 е нов щам на коронавирус, който не е бил идентифициран при хора преди декември 2019 
 
Епидемията от COVID-19, която започна в края на 2019 г., беше обявена за пандемия от Световната здравна организация (СЗО) на 11 март 2020 г. Това е първата пандемия, причинена от коронавирус.
 
Какво представляват ваксините?
Ваксините стимулират имунна реакция и „спомен“ на организма за определено заболяване, без да го причиняват.
При прилагане на ваксината имунната система разпознава антигена като „чужд“. Това активира клетките на имунната система, като те убиват болестотворния вирус или бактерия и произвеждат антитела срещу него. Антителата са специални протеини, които помагат да се унищожи вируса или бактерията.
 
Как действат ваксините срещу COVID-19?
При повечето ваксини срещу COVID-19 се изискват две дози за изграждане на имунитет. Ако по-късно лицето се зарази с вируса, имунната му система го разпознава и е готова да го атакува.
 
Необходимост от ваксини
Опитът от последната година показва, че инфекциите, причинени от COVID-19 могат да преминат леко или да доведат до тежко заболяване, дори до смърт. Докато противоепидемичните мерки като физическо дистанциране, миене на ръцете и носене на маски помагат в спирането на вирусното разпространение, най-добрият начин за овладяване на пандемията е като се създаде специфичен за конкретния вирус имунитет. Никой вирус досега не е бил елиминиран чрез създаването на естествен имунитет при голям процент от населението. Само колективният имунитет, предизвикан от ваксинация, може да елиминира вируси, както доказа изкореняването на едра шарка (вариола) и на два от трите типа полиовируси. 
 
Налични ваксини в РЗИ – Варна:
1. Comirnaty (Pfizer BioN-Tech);
2. Covid-19 vaccine Janssen; 
3. COVID-19 Vaccine Moderna;
4. Vaxzevria Covid-19 vaccine (преди това COVID-19 Vaccine AstraZeneca).
 

Издание на Регионална здравна инспекция – Варна
Последни новини
виж всички

18 проекта на Варна

 Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Планът за интегрирано развитие на Община Варна за периода 2021-2027 г. (ПИРО), който е основният стратегически документ за управление на общината...
още виж всички
Сервизна информация

30.09.2022 | 14:49

Съобщение

Обслужването на автобусна линия 209 Бърз, движеща се от Варна до к.к. „Златни пясъци“, се преустановява. Промените влизат в сила от 1 октомври 2022 г., съобщават от общинското дружество „Градски...
виж всички