Навигация

25Март

За Варна

Новосибирск - Руска федерация


Новосибирск е разположен в югоизточната част на Западносибирската равнина, на брега на великата сибирска река Об. Той е третия по население град в Русия и най-големия общински център в Руската федерация (Москва и Санкт-Петербург, като градове с федерално значение, се явяват субекти на Руската федерация). Постоянното население към 1 януари 2013 г. е 1523,8 хил. души (56,2 % от населението на Новосибирска област). 


Новосибирск е основан през 1893 г., като за по-малко от 70 години населението на града надвишава 1 млн. жители. И до днес това е най-бързо разрастващия се град в света, за което е включен в книгата на Рекордите на Гинес.


От 28.09.1937 град Новосибирск е административен център на Новосибирска област, а от 13.05.2000 -  център на Сибирския федерален окръг. 


Съвременен Новосибирск е делови, търговско-финансов, научно-промишлен и културен център на Азиатската част на Русия. В града са разположени резиденцията на пълномощния представител на Президента на Руската федерация за Сибирския федерален окръг, както и представителства на Министерство на външните работи на Руската федерация, Сибирското митническо управление и други вътрешни федерални органи и ведомства.


Икономиката на града се развива с положителни темпове. В основата й са промишлеността, търговията и услугите, транспорта, строителството, науката и научните изследвания. Градът успешно се развива, при все, че в региона няма крупни ресурсодобиващи предприятия, което го отличава от повечето големи градове в Сибир.

 
Промишленият комплекс е ориентиран към обработвателните и наукоемки отрасли на производството. Сред ключовите отрасли на промишлеността са авиопромишленост, атомна промишленост, машиностроене, енергетика, металообработка, фармацевтика. Новосибирск е един от водещите доставчици на ядрено гориво на световния енергиен пазар.


Новосибирск е делови център, с висока концентрация на капитали. Кредитният рейтинг на града за 2012 г. според Standard&Poor's е на ниво „ВВ”, а съгласно националната скала "ruAА". 


Активно се развиват икономическите и културните отношения с Китай, Япония, Южна Корея, както и с побратимените градове: Минеаполис и Сейнт Пол  ( САЩ), Сапоро (Япония), Мянян и Шънян (Китай), Теджон (Република Корея), Варна (Република България), Ош (Киргизия), Харков (Украйна) и Минск (Беларус).

18 проекта на Варна

 Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Планът за интегрирано развитие на Община Варна за периода 2021-2027 г. (ПИРО), който е основният стратегически документ за управление на общината...
още виж всички
Сервизна информация

24.03.2023 | 16:34

Съобщение

Във връзка с тържественото отбелязване на 110 годишнината от превземането на Одринската крепост от Българската армия по време на Освободителната Балканска война, на 26.03.2023 г. от 10:30 ч. до...
виж всички