Навигация

20Март

За Варна

Турку - Финландия


Град Турку е очарователна комбинация, своеобразен мост между история и съвремие. Градът разполага с всичко необходимо за съвременния градски жител, но също и ценни съкровища на историята, привличащи туристи от цял свят. Турку предлага квалифицирана работна сила, модерна общинска администрация, добри международни връзки, както и гъвкави услуги за фирми и предприятия.

 

Градът се намира на югозападния бряг, част от известния архипелаг на Финландия. През центъра на Турку преминава река Аура. Архипелагът на Турку се простира по протежението на града на запад. Най- големите острови в близост са Hirvensalo, Ruissalo, Satava и Kakskerta. Архипелагът включва над 20 000 острови.

 

Турку е оживен студентски център, разполагащ с 3 висши учебни заведения. Над 35 000 души получават висшето си образование, което е тясно свързано с бизнес организациите посредством специално разработен Център за технологии.

 

Местното пристанище е от общонационално значение, през което преминава голяма част от международната търговия на страната.

 

Като най- известния културен град на Финландия (Европейска столица на културата 2011), Турку предлага широк кръг от културни събития през цялата година. Тук се провеждат най- стария рок фестивал в Европа, летни музикални фестивали, medieval пазар и др.

 

Висш орган по вземането на решения в града е Общинския съвет, избиран пряко от местните жители. Съветът се избира за период от четири години.

 

Градският съвет разполага с общо 67 членове, като този брой се определя на база актуалния брой на местното население.

 

Висш изпълнителен орган в града е кметът. Негова задача е да координира местната администрация и местната икономика. Кметът се отчита пред Изпълнителния съвет на Турку.

 

Официален сайт: http://www.turku.fi

Туристически портал: http://www.visitturku.fi/

 

 

 

18 проекта на Варна

 Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Планът за интегрирано развитие на Община Варна за периода 2021-2027 г. (ПИРО), който е основният стратегически документ за управление на общината...
още виж всички
Сервизна информация

02.03.2023 | 17:08

Съобщение

Във връзка с тържественото честване на 145 години от Освобождението на България и издигането на националния флаг, на 03.03.2023 г в интервала от 9:45 часа до приключване на мероприятието /около...
виж всички