Навигация

17Апр

За Варна

Варна днес

Днес Варна е морската столица на България -  един развит туристически, културен и образователен център, с отлични възможности за инвестиции. 

 

Варна е източната врата на Европейския съюз, важен транспортно - логистичен център между Европа и Азия, мост за сътрудничество и развитие на търговски, транспортни и културни взаимоотношения.


Водният транспорт е един от определящите фактори за бизнес потенциала на община Варна, тъй като надхвърля не само териториалното ниво на Североизточния район, но и това на страната. В града са базирани Пристанище Варна, което предлага възможности за реализация на комбинирани превози, тъй като е кръстопът между четири европейски транспортни коридора, има транзитен жп мост Варна - Русе, жп фериботна линия с Русия, Украйна и Грузия.


На територията на общината функционират "Булярд Корабостроителна Индустрия" ЕАД - най- голямото корабостроително предприятие в България, Параходство БМФ и др.


Добрият транспортен потенциал на морската столица се допълва от летище Варна  - аеропорт за вътрешен и международен транспорт, жп гара, морска гара, автогари и д.р.


По структура икономиката на общината е силно диверсифицирана.  Най-силно са развити два клъстера - на морската и на туристическата индустрия. Сферата на услугите също се отличава с голямо разнообразие.

 

Инвестициите в общината през последните години са стабилни. Най-голям е делът на средствата, вложени за строителство и придобиване на сгради, които съставляват 45% от общия размер. През последните години Варна е с най-високия кредитен рейтинг в страната, което я превръща в привлекателно място за бизнеса.

 

Повече за инвестиционния профил на Варна можете да видите ТУК. 

 

Туризмът е един от основните отрасли в структурата на икономиката на община Варна. Курортните комплекси "Златни пясъци", "Св. Константин и Елена", "Ривиера" и "Слънчев ден" са световноизвестни, а три от тях са печелили наградата Син флаг за най-добър плаж. Курортите предлагат възможности за спорт, балнеолечение и развлечения. Потенциалът на общината за този отрасъл се характеризира с уникалното съчетание от природни ресурси – морската брегова линия - 32 км., плажове, минерални води, богато културно-историческо наследство и традиции.

 

Повече за туризма на Варна можете да видите ТУК.

 

Варна е с добре развита образователна инфраструктура, която включва пълната гама от заведения за предучилищно обучение (детски градини и ясли) и образователни институции – общообразователни училища (основни, средни), професионални училища (професионални гимназии), пет университета – Икономически университет, Технически университет, Морско училище, Медицински университет, ВСУ „Черноризец Храбър”, както и три колежа. На територията на общината се намират още Институт по Океанология, Център по хидро и аеродинамика (доскоро институт) към Институт по металознание, съоръжения и технологии "Акад. Ангел Балевски" и филиал на Институт по метеорология и хидрология към БАН.

 

Повече за образованието на Варна можете да видите ТУК.

 

Варна е един от най-модерните центрове на здравеопазването у нас – на територията на общината работят Университетската МБАЛ „Св. Марина”, МБАЛ „Св Анна”, Военноморска болница, Транспортна болница, СБАГАЛ „ Проф- д-р Димитър Стаматов”, СБОБАЛ - Очна болница, СБАЛОД „Д-р Марко Марков”,  пет ДКЦ-та, много частни медицински здравни заведения.

 

Повече за здравеопазването на Варна можете да видите ТУК.

 

Създаването на условия и насърчаването на спортните занимания на населението в община Варна е сред основните приоритети на местната власт. Спортът се определя като неразделна част от социалната, образователната, културната и гражданската политика на Варна. Този сектор се планира успешно като са обхванати различни групи от населението чрез програми като спорт за всички, училищен спорт, студентски спорт и др. Изградена е добра база, ползвана от 141 спортни клуба и над  100 неправителствени младежки организации, с които общината си партнира.

 

Варна е един от културните центрове на България – кандидат за Европейска столица на културата през 2019 г.  

 

Културният календар на града е изключително богат – морската столица е домакин на много международни фестивали, сред които Международен балетен конкурс, Международен джаз фестивал, Международен фолклорен фестивал, Международен театрален фестивал “Варненско лято” и др.

Център на един от най-старите фестивали за класическа музика в България, Варна е град с реномирани драматичен и куклен театър, опера и филхармония, сцени и зали предоставят Дворецът на културата и спорта, Фестивалният и конгресен център за провеждане на международни кинофестивали, научни форуми и спортни събития.

 

Повече за културата на Варна можете да видите ТУК.
 

 

 


 


 

 

19 проекта на Варна

Кметът Благомир Коцев подписа проекти за над 14,5 милиона лева за нови сгради, корпуси и пристройки на училища, детски градини и ясла

Кметът Благомир Коцев подписа проекти за над 14,5 милиона лева за нови сгради, корпуси и пристройки на училища, детски градини и ясла

Кметът на Община Варна Благомир Коцев подписа документите за кандидатстване по програмата на Министерството на образованието и науката...
още виж всички
Сервизна информация

29.01.2024 | 14:43

След ремонта на бул. „Христо Смирненски“ пред Професионалната гимназия по компютърно моделиране ще има повдигната пешеходна пътека

Повдигната пешеходна пътека ще бъде поставена пред Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи “Благовест Сендов” във Варна. Това е решението на проектантите на бул....
виж всички