Навигация

24Фев

За Варна

Варна днес

Днес Варна е морската столица на България -  един развит туристически, културен и образователен център, с отлични възможности за инвестиции. 

 

Варна е източната врата на Европейския съюз, важен транспортно - логистичен център между Европа и Азия, мост за сътрудничество и развитие на търговски, транспортни и културни взаимоотношения.


Водният транспорт е един от определящите фактори за бизнес потенциала на община Варна, тъй като надхвърля не само териториалното ниво на Североизточния район, но и това на страната. В града са базирани Пристанище Варна, което предлага възможности за реализация на комбинирани превози, тъй като е кръстопът между четири европейски транспортни коридора, има транзитен жп мост Варна - Русе, жп фериботна линия с Русия, Украйна и Грузия.


На територията на общината функционират "Булярд Корабостроителна Индустрия" ЕАД - най- голямото корабостроително предприятие в България, Параходство БМФ и др.


Добрият транспортен потенциал на морската столица се допълва от летище Варна  - аеропорт за вътрешен и международен транспорт, жп гара, морска гара, автогари и д.р.


По структура икономиката на общината е силно диверсифицирана.  Най-силно са развити два клъстера - на морската и на туристическата индустрия. Сферата на услугите също се отличава с голямо разнообразие.

 

Инвестициите в общината през последните години са стабилни. Най-голям е делът на средствата, вложени за строителство и придобиване на сгради, които съставляват 45% от общия размер. През последните години Варна е с най-високия кредитен рейтинг в страната, което я превръща в привлекателно място за бизнеса.

 

Повече за инвестиционния профил на Варна можете да видите ТУК. 

 

Туризмът е един от основните отрасли в структурата на икономиката на община Варна. Курортните комплекси "Златни пясъци", "Св. Константин и Елена", "Ривиера" и "Слънчев ден" са световноизвестни, а три от тях са печелили наградата Син флаг за най-добър плаж. Курортите предлагат възможности за спорт, балнеолечение и развлечения. Потенциалът на общината за този отрасъл се характеризира с уникалното съчетание от природни ресурси – морската брегова линия - 32 км., плажове, минерални води, богато културно-историческо наследство и традиции.

 

Повече за туризма на Варна можете да видите ТУК.

 

Варна е с добре развита образователна инфраструктура, която включва пълната гама от заведения за предучилищно обучение (детски градини и ясли) и образователни институции – общообразователни училища (основни, средни), професионални училища (професионални гимназии), пет университета – Икономически университет, Технически университет, Морско училище, Медицински университет, ВСУ „Черноризец Храбър”, както и три колежа. На територията на общината се намират още Институт по Океанология, Център по хидро и аеродинамика (доскоро институт) към Институт по металознание, съоръжения и технологии "Акад. Ангел Балевски" и филиал на Институт по метеорология и хидрология към БАН.

 

Повече за образованието на Варна можете да видите ТУК.

 

Варна е един от най-модерните центрове на здравеопазването у нас – на територията на общината работят Университетската МБАЛ „Св. Марина”, МБАЛ „Св Анна”, Военноморска болница, Транспортна болница, СБАГАЛ „ Проф- д-р Димитър Стаматов”, СБОБАЛ - Очна болница, СБАЛОД „Д-р Марко Марков”,  пет ДКЦ-та, много частни медицински здравни заведения.

 

Повече за здравеопазването на Варна можете да видите ТУК.

 

Създаването на условия и насърчаването на спортните занимания на населението в община Варна е сред основните приоритети на местната власт. Спортът се определя като неразделна част от социалната, образователната, културната и гражданската политика на Варна. Този сектор се планира успешно като са обхванати различни групи от населението чрез програми като спорт за всички, училищен спорт, студентски спорт и др. Изградена е добра база, ползвана от 141 спортни клуба и над  100 неправителствени младежки организации, с които общината си партнира.

 

Варна е един от културните центрове на България – кандидат за Европейска столица на културата през 2019 г.  

 

Културният календар на града е изключително богат – морската столица е домакин на много международни фестивали, сред които Международен балетен конкурс, Международен джаз фестивал, Международен фолклорен фестивал, Международен театрален фестивал “Варненско лято” и др.

Център на един от най-старите фестивали за класическа музика в България, Варна е град с реномирани драматичен и куклен театър, опера и филхармония, сцени и зали предоставят Дворецът на културата и спорта, Фестивалният и конгресен център за провеждане на международни кинофестивали, научни форуми и спортни събития.

 

Повече за културата на Варна можете да видите ТУК.
 

 

 


 


 

 

17 проекта на Варна

SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2016

SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2016

    http://www.tallships.bg
още виж всички
Сервизна информация

29.12.2016 | 12:00

Проект на Правилник за организацията и дейността на Общински консултативен съвет по въпросите за младежта

Във връзка със създаването на Общински консултативен съвет по въпросите за младежта към Община Варна, който ще подпомага Кмета на общината при провеждане на общинската политика за младежта...
виж всички