Навигация

11Дек

За Варна

Гербовете на Варна

Този герб може да се види върху рамките на снимки на града, направени в края на миналият век. Изображение на този герб на Варна се появява за първи път до заглавието на Варненски общински вестник през 1891 г. На кориците на някои издания на общината и на различни покани от 1930-те години е отпечатан този герб. Настоящ герб на Варна.

Въпреки че Варна е  град с хилядолетна история, няма достатъчно източници, които да дават точна и ясна представа за  емблемите на града през вековете.
 
В древността градът е имал много символи, коита са били изсичани върху тогавашните монети. Освен образите на местните богове и владетили, по монетите се срещат и изображениея на различни вещи, присъщи за местния бит и култура - амфори, котви и т.н.
 
Най- силно утвърден се явява символът - котва. Може би под въздействието на заформилата се тенденция през последните векове, към котвата биват добавени и два лъва, които да я придържат.
 
Едва след Освобождението, изображения на герб на Варна започват да се срещат по- често. Вероятно не е съществувал единен утвърден проект, защото макар и с обща идея, на разичните места се срещат гербове с различни детайли.
 
Настоящият герб на града е действащ от 21 май 1971г. При него е запазена стогодишната традиция лъвовете да държат котва, но този път изображението е много по- изчистено и схематично представено.
 
Предложението за нов варненски герб е направено от граждани чрез страниците на местния вестник "Народно дело". През 1967г. е организиран конкурс за проект. Одобрени са няколко идейни предложения, като от тях е избран този на Илия Касабов.

 

Източник: http://varna.info.bg/

 

 

16 проекта на Варна

Варна - Европейска младежка столица 2017

Варна - Европейска младежка столица 2017

Фокусът е поставен в сферата на социалните иновации и по-специално върху развитието на социалното предприемачество, разглеждано като инструмент...
още виж всички
Сервизна информация

30.11.2017 | 15:24

Съобщение

От 04-ти декември /понеделник/ се въвеждат временни маршрутни промени в обслужването на линия 10, съобщиха от общинската фирма „Градски транспорт“. След сп. „Хаджи Димитър“,  посока ЖП Гара,...
виж всички