Навигация

30Май

Животът

Римски терми


Римските терми на Одесос са трети по големина в Европа и най-големите на Балканите. Запазени са на подземно и надземно ниво, като заемат около 7000 кв.м. Те са строени по специфична технология, редуваща каменен зид и пет - шест реда плътни глинени тухли.


Вътрешните стълби и сводовете на вратите са оформени от огромни каменни блокове, а на места все още личат фрагменти от великолепни мозайки. Те, заедно с многочислените декоративни мраморни фрагменти, колоните и капителите, говорят за пищната декорация, с която е била украсена сградата.


Преминавайки през просторни зали, създаващи естествена бариера пред студения въздух, посетителите на баните са влизали в огромна зала, наречена палестра. Изключителен интерес и до днес представлява отоплителната система, свързана с двойния под и специалните кухини, които отвеждали някога топлия въздух чак до покривната конструкция на термите.


Термите са работели почти столетие до края на III век и освен като място за хигиена, са играели ролята на своеобразен клуб за делови срещи и спортни занимания.

 

Адрес: ъгъла на улици "Сан Стефано" и "Хан Крум"
тел. 052/600-059
факс 052/681-025


Работно време:
май -октомври: 10.00 - 17.00 часа, почивен ден: понеделник
ноември - април: 10.00 - 17.00часа, почивен ден: понеделник и неделя

 

 

 

18 проекта на Варна

 Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Планът за интегрирано развитие на Община Варна за периода 2021-2027 г. (ПИРО), който е основният стратегически документ за управление на общината...
още виж всички
Сервизна информация

23.05.2023 | 11:54

Съобщение

Съобщение Във връзка с тържествено честване и шествието на 24-ти май ще бъде преустановено движението на автомобили в централната градска част както следва: От 7.50 ч. до...
виж всички