Навигация

24Сеп


Изтегли изображение: [1] 

Започва изграждане на велопаркинги с 240 места във Варна

10.09.2014 | 15:34

Изграждане на велопаркинги с близо 240 места започва във Варна, с което морската столица ще стане първият град в България, който предлага подобна услуга на своите граждани. С цел осигуряване на висока степен на сигурност, велопаркингите ще бъдат снабдени с видеонаблюдение и контрол на достъп. Като допълнение в тях ще бъдат изградени стендове за бърз ремонт на велосипеда, wi-fi точки, указателни табели и карти, като някои от тях ще предлагат възможност и за зареждане батериите на електрически велосипеди. Инициативата е по проект „MOBISEC - мобилни инициативи за устойчиви европейски общности“ на Черноморската Регионална Агенция за Развитие на Енергията, на стойност 115 000 евро.

 

Отделно по проект "Интегриран градски транспорт" във Варна ще бъдат изградени съоръжения за колоездене - три трасета за велоалеи с обща дължина – 14,5 км.; поставяне на възлови места на съоръжения за паркиране на велосипеди - 50 бр., всяко с 8 до 12 места, т.е. близо още 600 места, провеждане на информационна кампания за насърчаване на колоезденето, закупуване на 3 нови микробуса за трудно подвижни хора.

 

Преди ден бе проведена работна среща между експерти от дирекция „Европейски и национални оперативни програми“, районните кметства, главния архитект на общината Виктор Бузев и представители на „MOBISEC“, с цел определяне на мерките за популяризиране и улесняване на интермодалността в града, т.е. създаване на възможност за комбиниране на велосипеден и обществен транспорт. Работната група се обедини върху една от най-новите, модерни и полезни мерки, изпълнявани в Европа – изграждане на закрити велопаркинги. Имайки предвид модела, разработен от координатора на проекта – град Мурсия (Испания), участниците в работната група се обединиха около решението в град Варна да бъдат изградени 10-12 закрити велопаркинги, всеки с капацитет за 20 велосипеда.

 

Част от набелязаните пунктове са районите около плувен комплекс „Приморски“, Дворецът на културата и спорта, Алея първа (до плажа), Мебелна палата, кметство Аспарухово и др.

 

До края на седмицата районните администрации трябва да бъдат готови окончателно с предложените места, които ще предоставят за съгласуване с община Варна. След това ще се премине към фактическото изграждане на обектите, което трябва да приключи до края на годината.

 

Към момента в община Варна съществуват 52 велопаркинги с около 453 места, предимно в районите на супермаркети, учебни заведения, обществени сгради, но много от тях са неподходящи за ползване.

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

23.09.2020 | 14:42

Съобщение

Веднага след получаване на сигнала за паднала мазилка в подлеза на бул. „Княз Борис I“  на място е изпратен екип за обезопасяване на участъка. Направен е оглед от експерти, установено е, че е...
виж всички