Навигация

14Окт


Изтегли изображение: [1] 

За пръв път симпозиум за учени, композитори и изпълнители на ММФ „Варненско лято“

21.06.2019 | 14:24

За пръв път в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ ще се организира научен симпозиум, в който идеи ще обменят музиковеди, композитори и млади изпълнители. Симпозиумът ще се проведе от 27-ми до 29-ти юни в Градската художествена галерия на Варна, а програмата са включени и тематични музикални моменти сред научните доклади и с три вълнуващи концертни вечери.  „Уникалното в този симпозиум е, че съчетава науката с първите изпълнения на нови творби“, посочва артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен – инициатор на симпозиума.  

 

Темата на първия ден от симпозиума е „Виртуозността между намерението на композитора и музикалната реализация“ и във фокуса й са Й. С. Бах и Барокът. Модератор е проф. д-р Райнер Бишоф - световноизвестен съвременен композитор, автор на философски студии, водещ мениджър в областта на музиката. Проф. Бишоф ще постави основните проблеми на виртуозността през епохата на Барока, свързани с творчеството на Бах. Другият чуждестранен лектор е проф.  д-р Хартмут Кронес, който ще говори за Бах и виртуозността. С доклади ще се включат и българските учени проф.  д-р Ангелина Петрова с темата „Виртуозност, клавирен език, поетика на истината – вируозното пиано при Булез и Щокхаузен“ и Иван Янакиев, чийто доклад е за теорията на афектите. В работата на симпозиума ще се включи и специалният гост на фестивала Саймън Мънди - съветник на Европейската асоциация на фестивалите, културно-политически съветник на Европейската комисия и ЮНЕСКО, поет, писател, публицист, директор на водещи европейски барокови фестивали.

 

Дневната музикалната програма на първия ден от симпозиума включва Й. С. Бах - Италиански концерт BWV 971 със солист Борис Петков, пиано, произведението на Райнер Бишоф Erbarme dich (Siciliano по Матеус пасион на Й. С. Бах) със солист Луиза Село, флейта и Й. С. Бах - Прелюд и фуга сол диез минор BWV 863 от I том на „Добре темперирано пиано” със солист Никола Бурдонкл, пиано.

 

 Вторият ден на  симпозиума, 28-ми юни, е посветен на Паганини и италианския романтизъм. Модератор е д-р Данило Префумо, който ще изнесе лекцията „Митът за Паганини“, другите лектори са проф.  д-р Марио Хосен с доклад на тема „Изследване на цялостното творчество за цигулка и оркестър на Николо Паганини за издателство Доблингер Виена“ и  д-р Мариятереза Делабора  с доклада „Композицията за Паганини: гениален work in progress“.

 

Дневната музикална програма на 28-ми юни е съставена от 12 капричи на Паганини, а солисти са младите, но вече лауреати на международни конкурси, български цигулари Александър Зайранов, Зорница Иларионова, Кай Орлинов, Виктор Василев, Лора Маркова, Виктория Маринова, Боряна Желева.

 

Третият ден на симпозиума, 29-ти юни, е на тема "Емоцията на съвременната музика". Модератор е Лусиано Гонзалес Сармиенто. Другите лектори са д-р Томас Марко и проф. д. изк. Кристина Япова.

 

Дневната музикална програма изобилства със световни премиери – 4 творби на съвременни композитори ще прозвучат за пръв път във Варна: Густаво Диаз-Херез (1970) - Metaludio (Book IV) I. Eigengrau (2019), Давид дел Пуерто (1964) -  Preludio nervoso (2017), Хосе Луис Турина (1952) - Preludio de Lindaraja (2017) със солист Луис Гонзалез Лядо, пиано. Световна премиера ще има и произведението на българския композитор Георги Арнаудов  “Червените свитъци" - тиха музика за пиано и недоловим полъх от въздух“  със солист Анжела Тодорова, пиано.

 

Началният час на трите работни дни на симпозиума е 10.00. Входът е свободен, необходима е регистрация, която става с попълването на формуляр на адрес:

https://forms.gle/ugTHY26GQEu8zWr56

 

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери - 2 лв.

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

11.10.2019 | 12:29

Съобщение

Във връзка с провеждане на поклонение и полагане на венци с военен ритуал пред Паметник-портал на Осми пехотен Приморски полк, по повод честване на 135 години от създаването му, на 12-ти октомври,...
виж всички