Навигация

18Юни


Изтегли изображение: [1]  [2]  [3] 

Ветроходът на "Грийнпийс" отплава от Варна

14.08.2017 | 10:52

Световноизвестният ветроходен кораб "Rainbow Warrior" на екоорганизацията  "Грийнпийс"  отплава днес от Варна. По време на престоя си край Морска гара той бе отворен за посещения. Сред гостите, които стъпиха на палубата, бяха и представители на Община Варна - Тодор Иванов, зам.-кмет, и Биляна Тодорова, началник-сектор "Екологичен конрол". Капитанът на кораба - Хети Хенсън, запозна гостите си с инициативите на организацията. Ден по-рано екоактивисти от „Грийнпийс" спуснаха и банер с размери 50 на 15 метра от Аспаруховия мост, върху който бе изписано “No Plastic” (Не на пластмасата).


Визитата на ветрохода е свързана основно с кампанията на екологичните организации "ГрийнПийс" и "За Земята" - "Свободни от Пластмаса", която цели намаляване на замърсяването с пластмаси във водните басейни. Начело с целите на националната инициатива ще бъде осъществена научна и изследователска дейност в Черно море, която ще бъде реализирана съвместно с учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и Института по океанология към БАН. Високо технологичното оборудване на "Rainbow Warrior" ще позволи да се направят изследвания за натрупване на отпадъци и наличие на мрежи в защитени зони, както и ще се проучи състоянието на екосистемите.


Главните виновници за замърсяването в Черно море са пластмасовите опаковки от чипс и вафли, пластмасовите бутилки и техните капачки, както и найлоновите торбички. Над три тона отпадъци на ден влизат в него от българските брегове, според изследвания на учени. "Rainbow Warrior" е трето поколение кораб на "Грийнпийс", като неговият първи предшественик, потопен от бомбен взрив през 1985 г., е участвал в редица акции, някои от които спиране на ядрени тестове в Тихия океан, блокиране на въглищни пристанища и залавяне на бракониери, извършващи унищожителен риболов.


Строителството на новия ветроход на "Грийнпийс", който ще гостува у нас, е започнало в корабостроителница в Полша, завършено е в  Бремен - Германия и през 2011 г. е пуснат на вода в пристанището в Хамбург. Създаден е от едни от най-добрите корабни инженери в света, за да може да претендира за единствения плавателен съд, който, освен екологично съобразен, е и специално пригоден за проучване на моретата и океаните по света, както и за борба с техните замърсявания. Със своята 55-метрова А-образна мачта "Rainbow Warrior" плава основно на вятър и може да издържа много повече от традиционните мачти за същия тип кораби.

 

Еко характеристиките на 340-тонния гигант включват още форма на корпуса, проектирана специално за изключителна енергийна ефективност; Електрическа система за движение (7 възела само за 300 кВ);  Изчерпателна екологична оценка на кораба; Най-високи екологични стандарти на всички двигатели (IMO Клас-II); Нотация за "зелен клас" със "Зелен паспорт"; Нотация за клас за доброволна защита на околната среда; Третиране на вредните газове, минимизиране на емисиите на азотни окиси и прахови частици; Биологично третиране на отпадната и сива вода; Централна система за зареждане на горива и масла за предотвратяване на разливи; Система за боядисване съобразена с околната среда.

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

25.05.2018 | 11:39

Съобщение

Във връзка с Черешова задушница на 26-ти май /събота/, от общинската фирма „Градски транспорт“ информират, че автобусни линии 40, 18, 118, 118 А и 55 ще се обслужват със следното разписание:...
виж всички