Навигация

14Дек


Изтегли изображение: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8]  [9]  [10] 

Варна отбеляза 150 години от рождението на кап. Димитър Добрев

12.02.2018 | 14:58

С военен ритуал бе почетена днес 150-ата годишнина от рождението на капитан I ранг Димитър Добрев - българският морски офицер, който е свързан с най-голямата българска военна победа на море - победата над турския крайцер "Хамидие". Тържествената церемония бе организирана от Военноморските сили и Военноморския музей във Варна. В знак на признателност пред паметника на офицера венци и цветя бяха поднесени от кмета Иван Портних, председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов, районни кметове, граждани. Слово произнесе контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС. 

 

Димитър Добрев е роден на 12 февруари 1868 година в Русе. Получава образование в Москва, в София, по-късно в Кралското и Императорско военноморско училище в Пула, Австро-Унгария, както и артилерийския офицерски клас в Кронщад, Русия. Като доброволец в чин юнкер участва в Сръбско-българската война в редовете на 1-ви пехотен софийски полк, като командва полурота в боевете при с. Бреговица и Малово на 3 ноември. По-късно командва 11-а рота, с която участва в боя при Гургулят, за което е награден с войнишки кръст „За храброст“ IV степен. След войната се връща във Военното училище и продължава образованието си. Kато юнкер участва в детронирането на княз Александър I Батенберг. Той е в състава на конвоя на княз Александър Батенберг при извеждането му от страната. След контрапреврата Добрев е отстранен от Военното училище, но по-късно е амнистиран, в резултат на което успява да завърши училището.

 

В началото на 1904 г. Добрев участва в Руско-японската война. На 15 май 1905 г. като член на екипажа на стария крайцер „Дмитрий Донски" Димитър Добрев е участник в Цушимското сражение – ключова битка в историята, променила коренно морския бой в бъдеще. Същият ден крайцерът е потопен и Добрев попада в японски плен. На 30 октомври той е предаден на руските власти и отплава за Владивосток. Оттам – за Санкт Петербург, където пристига на 30 ноември 1905 г. През месец февруари 1906 г. се завръща в България.

След завръщането си в България Димитър Добрев последователно заема длъжностите началник на машинното училище при Флота на НЦВ (1906 – 1908 г.), началник на Подвижната отбрана, командир на крайцера „Надежда“, старши адютант в Щаба на Флота на Негово Величество. През 1911 г. е уволнен от Флота на Негово Величество. През Балканската война (1912 – 1913) е мобилизиран. В началото е назначен за началник на Семафорно-наблюдателната служба, като избира толкова добре постовете ѝ, че те се използват и днес като част от системата за наблюдение на флота. Капитан ІІ ранг Добрев командва отряда миноносци, който на 7-8 ноември 1912 г. атакува успешно турски крайцер „Хамидие“, за което е награден с Военен орден „За храброст“ III степен.

 

По време на Междусъюзническата война командва българския отряд бойни и транспортни кораби при интернирането им в Севастопол, за да не попаднат в ръцете на настъпващия противник. На преходите и в Севастопол се изявява не само като командир, но и като дипломат. През 1914 г. капитан I ранг Димитър Добрев напуска Флота на Негово Величество и дълги години работи като адвокат във Велико Търново.

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

26.11.2018 | 11:21

Съобщение

ОП "Комплекс за детско хранене" информира, че поради повреда на автомобил, доставката на храна днес 26-ти ноември, ще се забави с 10 до 15 мин. в следните обекти: Иван Кацарски - ж.к."Възраждане",...
виж всички