Навигация

26Май

Съобщение

Изтегли изображение: [1]  [2]  [3] 

Ученици показват умения в проекта "Кибермагьосници"

12.07.2019 | 12:15

Учениците от ОУ „Найден Геров“ и ОУ „Христо Ботев“ във Варна ще представят пред своите родители тайни на киберпространството, усвоени през последните две седмици в рамките на проекта „Кибермагьосници“. Срещата е днес  – 12 юли, от 17.00 ч. в Младежкия дом.

 

Образователният проект се реализира от Дирекция „Образование и младежки дейности" на Община Варна и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър". Той е в изпълнение на Програмата за стимулиране на дейности и изяви на учениците от училищата в общината и цели да развие техните умения в областта на информатиката, математиката, изкуствата и най-вече безопасното и сигурно използване на дигиталната средата. По време на срещата преподавателите на университета ще предоставят полезна информация за сигурността и избягване на опасностите в дигиталната средата.

 

Проектът обхваща общо 120 варненски ученици от 17 училища, които  ще преминат през образователния проект „Кибермагьосници“ до края на август. Децата от 5 и 6 клас шифрират и дешифрират информация, анализират съобщения, скрити в снимки и в звуци. Запознават се с шифроващи устройства и машини. Кибермагьосниците играят с бинарни и шестнадесетични кодове, създават неразбиваеми пароли и изследват „отпечатъците“, оставени в интернет. Предстои и специален час, в който ще се научат да свалят истински отпечатъци, следвайки законите на физиката и химията. Особено внимание е отделено на емоциите на децата и механизмите за справяне със заплахи.

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

22.05.2020 | 13:22

Съобщение

От 26-ти май до 2-ри юни от 08:00 ч. до 18:00 ч. ще се полага хоризонтална маркировка  на ул. “Дойран" и ул. „Илинден“, съобщават от ОП „Общински паркинги и синя зона“. Умоляват се водачите на МПС...
виж всички