Навигация

5Юли

Съобщение

Изтегли изображение: [1] 

Ученици от 58 гимназии идват за Фестивал на историята във Варна

12.11.2019 | 13:40

Ученици от 58 гимназии в страната се събират на Фестивал на историята, който ще се проведе във Варна. Събитието се организира по инициатива на Първа езикова гимназия, в партньорство с Регионалния исторически музей и с подкрепата на фонд „Култура” към Община Варна. В продължение на 3 дни младежите ще участват в дискусии, посветени на знакови събития от миналото на България, ще организират изложби, възстановки и ще търсят загадки в музея.

 

Официалното откриване ще се състои на 13-ти ноември (сряда), от 15 ч. в Музея за история на Варна, където ще се проведе Национална кръгла маса „100 години Ньойски мирен договор  27 ноември 1919 – 2019 г.”. Фестивалната програма включва и изложба на карикатури от Първата световна война, като експозицията е подготвена от възпитаници на школата по история към Първа езикова гимназия, с ръководител Нели Димова. От музея ще изненадат младежите с интересна колекция от военни картички, тематично свързани с организираната изложба.

 

На 14-ти ноември фестивалът ще продължи в Музея на Възраждането, където в 14 ч.  ще бъде открита изложба на старопечатни книги, след което варненски ученици ще покажат своите актьорски умения, представяйки откъс от „Маминото детенце” на Любен Каравелов. За младите историци е подготвено и сериозно предизвикателство – да премерят знания в откриването на  възрожденски артефакти в музейните зали. В 15 ч. ще започне Националната конференция „Нашите будители”, в която ще вземат участие проф. Кирил Топалов – писател, преводач, бивш посланик във Ватикана, и в Гърция, член на българо-македонската експертна комисия по въпросите на образованието и историята, проф. Димитър Веселинов - филолог, преводач, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Боян Ботев - председател на Фондация „Христо Ботев“.  В 17:00 ч. в зала „Пленарна“ на Община Варна ще бъдат обявени победителите в Националния исторически конкурс „Надежда за свободата”.

 

На 15-ти ноември от 10:00 ч. в зала „Одесос“ на Археологическия музей ще се проведе Национална конференция „Надеждата за свободата“. Финалът ще бъде на 22-ри ноември, от 14:00 ч., в Римските терми, където ученици от Първа езикова гимназия ще представят философски диалози от антични автори.

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

10.06.2020 | 17:04

Съобщение

Във връзка с въвеждане на втория етап от „синята зона“ от 11.06.2020 г до 15.06.2020 г за времето от 08:00 ч до 18:00 часа ще се извършва рехабилитация на пътната настилка на ул. „Никола Кънев“ -...
виж всички