Навигация

20Апр


Изтегли изображение: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8]  [9]  [10]  [11] 

Старт на туристическия сезон в Нощта на музеите

19.05.2017 | 20:00

Символичен старт на летния туристически сезон във Варна бе даден в Нощта на музеите на тържество в Големите Римски терми. Проявата бе организирана от дирекция „Туризъм” в Община Варна. Домакин на събитието бе кметът Иван Портних, а сред гостите бяха Николина Ангелкова – министър на туризма, Красен Кралев, министър на младежта и спорта, областният управител Стоян Пасев, генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук, представители на браншови организации в туризма, туроператори, хотелиери, ресторантьори.


„Римските терми са едно от знаковите места в нашия град, които го правят разпознаваем на световната културна карта, заедно с най-старото обработено злато, с невероятния Аладжа манастир, с уникалната каменна гора Побити камъни, с красивите ни курорти. Съвсем скоро ще отбележим и един голям юбилей – 60 г. от създаването на Златни пясъци. Гордеем се с древната история на Варна, гордеем се и с младежкия дух на нашия град. И точно тази невероятна симбиоза – от достойно минало и енергично настояще, ни донесе голямата титла Европейска младежка столица!”, заяви в словото си кметът Иван Портних.


Той допълни, че морската столица очаква много туристи не само през лятото, но и през цялата година. „Варна има потенциал да бъде дестинация за 4 сезона! Вървим напред в тази посока и доказателство за това е интересът на много авиокомпании, които включиха града ни в своите програми. Пример са нискотарифните Wizz Air, EasyJet, Ryanair, както и България Ер, Австрийските и Турските авиолинии. Работим да бъдем атрактивна дестинация по въздух и вода – с проектите за отваряне на пристанището, за новата зона на Морска гара, за нов пасажерски терминал с Експоцентър. Благодаря на бранша за устойчивостта, с която устоява на предизвикателствата. Община Варна ще продължи да бъде Ваш активен партньор”, обърна се кметът към гостите.


Поздравление отправи министър Николина Ангелкова, която заяви, че прогнозата за сезона е за ръст между 7 и 10 % спрямо 2016 г. По данни на министерството през миналата година във Варна са пристигнали над 1 100 000 туристи, 5 500 000 са реализираните нощувки. Директорът на Летище Варна Димитър Костадинов сподели, че  тази година аеропортът си е поставил амбициозната задача да посрещне над 2 млн. пътници, с над  20 % нискотарифни полети. От името на бранша пожелания за силен сезон отправи Благой Рагин, председател на БХРА. 

 

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

13.04.2018 | 16:10

Съобщение

Във връзка с шествие във Варна, с което открива мотосезона, се налага да бъде освободена таксиметровата местостоянка пред Катедрален храм „Свето Успение Богородично“ от превозни средства на 14-ти...
виж всички