Навигация

13Юли

Съобщение

Изтегли изображение: [1]  [2] 

„Шалом“ с дарение за Комплекса за социални услуги за деца и младежи

19.06.2020 | 13:35

Регионалната организация на евреите във Варна "Шалом" закри благотворителната си кампания "Няма бъдеще без минало" с дарение за Комплекса за социални услуги за деца и младежи и награждаване на ученици от варненски училища, участвали в едноименния конкурс за рисунка.

 

Тя бе посветена на 10 март - Денят на спасението на българските евреи от нацистките лагери на смъртта, но проведена по-късно заради пандемията. С набраните средства от дарения са закупени два озонатора, беседка и са осигурени средства за летен лагер на децата от центровете за настаняване от семеен тип.

 

Домакин на събитието, което се проведе днес в зала „Пленарна“, бе Олег Калдерон – председател на „Шалом“ – Варна. „Нашата родина България има много дълъг списък от паметни дати. И този списък ние трябва да го обогатяваме и да го пазим. Събитията от далечната 1943 г. показват, че един малък народ може да бъде изключително героичен и да прави неща, които световната история не познава. Да се опълчи на една месомелачка, унищожила около 60 млн. души и да защитиш своите 50 000 братя евреи, това е наистина безпримерен героизъм. И ние, наследниците на спасените, сме задължени и го правим, ние помним тези събития. Предаваме ги на поколенията, защото България трябва да се гордее с това, което е направила, а ние сме вечно благодарни за това, което се е случило преди толкова много години. И всяка година ще го разказваме и ще напомняме на света какво се е случило в тази малка България. Поклон пред паметта на тези, които са постигнали това – да спасят 50 000 живота“, заяви Олег Калдерон. Приветствие към участниците отправи кметът Иван Портних, който бе официален гост на събитието. „Когато стане дума за Холокоста, си спомням една еврейска мъдрост, в която е събрано всичко: “Който спаси един живот, спасява целия свят“. Благодаря Ви, че помните подкрепата на българския народ! Нека никога не забравяме тези най-черни страници от световната история и не позволяваме да се повторят! Високо оценявам факта, че еврейската общност във Варна е неделима част  от обществения живот, от миналото и настоящето на града ни. Сигурен съм, че заедно ще продължим да работим още по-активно за развитието на нашата прекрасна Варна“, заяви кметът.

 

Гости на събитието бяха почетният консул на Израел в България проф. д-р Красимир Методиев, Яни Янев, вицепрезидент на ВСУ „Черноризец Храбър“ и др. От името на Дияна Дянкова, директор на Комплекса за социални услуги за деца и младежи, бе връчена благодарствена грамота на Олег Калдерон и "Шалом". 

 

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

10.07.2020 | 15:54

Съобщение

По нареждане на РЗИ-Варна - поради положителни проби за Covid-19 на деца и служители от персонала на ДГ№34 “Лястовичка“ днес 10.07.2020г. детското заведение не работи. Децата и персоналът ще бъдат...
виж всички