Навигация

22Юли


Изтегли изображение: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6] 

Премиерът Бойко Борисов: Варна вече изпреварва Бургас

12.08.2017 | 12:00

Варна вече изпреварва Бургас по развитие – с всички тези проекти, които правим! Това заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на старта на ремонта на бул. „Левски“. Проектът е на стойност 75 млн. лв., които ще бъдат осигурени от правителството. Заедно с него бяха министрите Владислав Горанов, Николай Нанков, Ивайло Московски, както и вицепремиерът Красимир Каракачанов. Събитието уважи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който пожела успех на ремонтните дейности.


„Днес е изключително важен ден, защото стартираме един от най-мащабните инфраструктурни  проекти за Варна за последните десетилетия. Благодаря на премиера и на правителството, че подкрепят града в усилията да решим проблема с трафика в града. Вярвам, че след една година Варна ще се радва на коренно променена инфраструктура“, каза кметът Иван Портних.


„Уверен съм, че при една мека строителна зима този обект догодина ще е готов. Никой не вярваше в София и за „Телевизионната кула“, и за "Черни връх“, и за „Ситняково“, но обектите са факт. Варна е морската столица и затова подхождаме по този начин, за да се реши сериозен проблем“, каза премиерът Бойко Борисов.


Проектът обхваща района от кръстовището на бул. „Васил Левски“ с ул. „Подвис“ и ул. „Брегалница“, до крайбрежната ул. „Девня“. Предвижда се разширяване на булеварда, който ще стане с две платна с по три ленти, и с две локални платна с по две ленти. Ще бъдат изградени 6 рампи за вливане и отливане от булеварда към обслужващите платна. Пресичането на ул. „Прилеп“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Сливица“, бул. „Вл. Варненчик“ и ул. „Кракра“ ще се осъществява на различни нива, като бул. „Левски“ ще преминава под тях. Така той ще изпълнява предназначение на скоростно трасе.


Вторият инфраструктурен проект, подкрепен от правителството, е изграждане на продължение на бул. "Сливница" - в участъка между бул. "Янош Хуняди" и бул. "Атанас Москов", както и качване на АМ "Хемус“. Целта е извеждане на тежкотоварния трафик от магистралата директно към пристанището. „Проектираме 4-те лота на „Хемус“, след което започва изграждане и до Севлиево вече нещата вървят в ход, както и към Белокопитово и Търговище. Не искаме да допускаме грешката с Бургас, където „Тракия“ влезе в сърцето на града и след това трябваше да правим обходи. Сега във Варна от кмета и от Общинския съвет зависи колко бързо ще бъдат направени необходимите отчуждителни процедури, за да стартира този проект и тежкотоварния трафик да бъде извеждан още в началото на града към пристанището“, каза премиерът.

 
Бойко Борисов коментира и проекта за нов образователен център, който също ще получи финансиране от държавата – т. нар. кампус, който предвижда и нова сграда на Математическата гимназия. „Убеден съм, че този кампус ще стане гордостта на Варна, едно бижу за града, кауза е за нас“, каза той. „За Варна ще бъдат осигурени 85 млн. лв. до средата на следващата година, а за останалите средства до 126 млн лв., с кмета водим разговори с Европейската инвестиционна банка, която предоставя безлихвени дългосрочни кредити за целия пакет от проекти“, коментира Владислав Горанов, министър на финансите.

 

На събитието присъстваха председателят на ОбС Тодор Балабанов, областният управител Стоян Пасев, шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов, народни представители, зам.-кметове.

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

25.05.2018 | 11:39

Съобщение

Във връзка с Черешова задушница на 26-ти май /събота/, от общинската фирма „Градски транспорт“ информират, че автобусни линии 40, 18, 118, 118 А и 55 ще се обслужват със следното разписание:...
виж всички