Навигация

24Сеп


Изтегли изображение: [1] 

Представят изложбата „Отвъд хоризонта“ в Градската галерия във Варна

03.08.2020 | 12:43

Изложба на геометричното изкуство „Отвъд хоризонта“ се открива на 4-ти август от 18:00 в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна. Тя е част от проект, включващ и творчески ателиета, който ще се  базира в морската столица до 23 август, а след това ще замине за Бургас и София.

 

Организатор на проекта и ръководител на детските ателиета, които са част от него, е Георги Димитров, председател на сдружение "Нонсофия". Това е художествена платформа, посветила дейността си на утвърждаването на геометричното изкуство в България от 2010 г. насам. Тя е първата и засега единствена нестопанска организация в страната, която е осъществила редица проекти, свързани с популяризирането на това малко познато у нас естетическо направление в изкуството.

 

Участниците в проекта се надяват да направят този тип изкуство по-разпознаваемо за варненската публика, като я запознаят с универсалността на неговите принципи в различни художествени медии. Зрителите ще имат възможност да изпробват своето въображение и рационално мислене в една сравнително екзотично за нашите географски ширини естетическо поле. Поради своето свободно за интерпретация съдържание, проектът е подходящ за всички възрастови групи и има за цел да обогати техните познания по естетика на модернизма и съвременно изкуство.

 

В рамките на изложбата се предвиждат няколко отворени работилници, в които деца от 5 г. до 11 г. ще опознаят и приложат в работата си принципите на геометричното изкуство. В занятията ще се наблегне и на теорията на цветовете, разнообразието в техниките, представени в експозицията, умението децата да изразяват позиция и да я аргументират, да се отнасят уважително помежду си и др.

 

Проектът също така цели да консолидира няколко поколения български творци в групова експозиция под общия знаменател на геометричната абстракция и да представи творчеството им пред родна публика. Това са седем автора, сред които личат имената на вече утвърдени в страната и чужбина творци, но и на такива, които ще дебютират именно в настоящия проект: Борис Далчев, Виктор Влаеску, Георги Георгиев, Георги Димитров, Георги Янакиев, Камен Калев и Стойко Даскалов.

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

23.09.2020 | 14:42

Съобщение

Веднага след получаване на сигнала за паднала мазилка в подлеза на бул. „Княз Борис I“  на място е изпратен екип за обезопасяване на участъка. Направен е оглед от експерти, установено е, че е...
виж всички