Навигация

22Юли


Изтегли изображение: [1] 

Подобряване на бизнес средата обсъждаха IT специалисти

16.02.2017 | 16:35

Среща под надслов „Подкрепа за подобряване на бизнес средата за развитие на IT индустрията“ се проведе днес по инициатива на Община Варна със съдействието на сдружение ИКТ Клъстер Варна. В проявата се включиха представители на повече от 25 фирми. Целта е да се обсъдят перспективите в сектора, политиката относно кадрите - подготовка, търсене, предлагане, сътрудничеството между браншовите организации и съвместните научни проекти в полза на бизнеса, обясни Пейчо Пейчев, зам.-кмет на Община Варна.
 
Предимствата за развитие на бизнес средата са свързаност на града, развита инфраструктура и наличието на офиси клас А. В морската столица има 6 университета, 4 научно-изследователски института, които имат кадрови научен потенциал, обясни той. Зам.-кметът допълни, че повишаването на ефективността на иновациите и научните изследвания, подкрепата на високотехнологичните производства са включени в приоритетите на Общинския план за развитие за периода 2014-2020 г.  Той представи накратко и софтуерните продукти, които ползва Община Варна – 11 електронни услуги за граждани, частична дигитализация на документите от ЕСГРАО, електронен прием в детските градини и ясли и пилотно в училища, програми за връзка на дирекция "Местни данъци" и КАТ, за таксиметров превоз на пътници и др.
 
Доц. д-р Галина Момчева, председател на ИКТ Клъстер, презентира приоритетите на организацията, която обединява фирми от сектора. Тя заяви, че информационните и комуникационни технологии /ИКТ/ трябва да бъде добавен като приоритет за Североизточния регион. По време на форума, бяха обсъдени идеи за развитието на Варна като  Smart City /интелигентен град/, създаването на фонд за подпомагане на стартиращ бизнес в сектора, с цел да се спре изтичането на IT кадри към чужбина,и други.

 

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

25.05.2018 | 11:39

Съобщение

Във връзка с Черешова задушница на 26-ти май /събота/, от общинската фирма „Градски транспорт“ информират, че автобусни линии 40, 18, 118, 118 А и 55 ще се обслужват със следното разписание:...
виж всички