Навигация

2Дек


Изтегли изображение: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8] 

Почетоха паметта на генерал Колев с поставяне на бюст-паметник

25.09.2023 | 14:05

Бюст-паметник на пълководеца генерал Иван Колев, по повод 160 години от рождението му, бе открит днес от кмета на Варна Иван Портних и Артак Казарян, председател на сдружение „Български родолюбци“, което е инициатор на събитието. Средствата са осигурени от  Община Варна. Паметникът се намира в градинката на кръстовището между бул. „Цар Освободител“ и улицата, която носи името на героя. Автор на творбата е Живко Дончев - носител на наградата „Варна“ за тази година. На постамента е издълбан куплет от стихотворението на Иван Вазов „Добруджанската конница“, което възхвалява подвига на мъжете от българската кавалерия.

 

След официалното откриване паметникът бе осветен от свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия. На събитието присъстваха областният управител Андрияна Андреева, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, много организации и граждани. Зам.-председателят на "Български родолюбци" Валентин Иванов обясни, че каузата за паметника е била подкрепена от 10 неправителствени организации. Той припомни, че благодарение на генерал Колев по време на Първата световна война са спрени руските и румънски войски и тяхното настъпление към Варна и Бургас. Освен това, на днешния ден трябва да празнува цяла България, тъй като на тази дата преди 83 години Южна Добруджа се връща в пределите на страната ни, каза още Иванов.


Организатори на церемонията за откриването на паметника са бяха Общината, Военноморските сили на България и Варненската и Великопреславска митрополия. 

18 проекта на Варна

 Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Планът за интегрирано развитие на Община Варна за периода 2021-2027 г. (ПИРО), който е основният стратегически документ за управление на общината...
още виж всички
Сервизна информация

30.11.2023 | 15:45

Съобщение

Във връзка с провеждане на 25-то рали за автомобили „Обиколка на Варна“, ще бъде освободена за автомобили таксиметровата местостоянка пред Катедралния храм „Успение Богородично“. Ограничителният...
виж всички