Навигация

14Окт


Изтегли изображение: [1] 

Пианистът Адриан Йотикер - с концерт на ММФ „Варненско лято“

28.06.2019 | 10:24

Швейцарският пианист Адриан Йотикер ще изнесе концерт в неделя – 30-ти юни, от 11 ч., в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, като част от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Пианистът ще изпълни романтична програма от шедьоври на Шуберт и Равел - Клавирни пиеси  D 946 и Дванадесет лендлера D 790 от Шуберт, и „Благородни и сантиментални валсове”, „Гаспар на нощта“ от Морис Равел.

 

Адриан Йотикер е лауреат на престижните клавирни международни конкурси в Кьолн, в Дъблин, в конкурса Клара Хаскил, има и първа награда на ARD, Мюнхен. Той е концертирал с едни от водещите световни оркестри, сред които оркестърът на Staatskapelle, Дрезден, оркестърът Тонхале, Цюрих, и симфоничният оркестър на Баварското радио. След успешно турне в Европа със Симфоничния оркестър на Мелбърн той е поканен двукратно в Австралия и свири с големите оркестри на континента. Изпълнява всички концерти за пиано от Бела Барток със Симфоничния оркестър на Мюлуз под палката на Даниел Клайнер. В камерната музика си партнира с Хомеро Франчес, Едуард Брунер, Марио Хосен, с квартетите „Ариа“, „Амати“ и „Кармина“, с музиканти от Берлинската филхармония и много други водещи артисти. Адриан Йотикер е професор по пиано в Университета по музика в Мюнхен и в Музикалната академия на Базел, Швейцария, и продължава да бъде концертиращ артист по световните подиуми. Той е отличен с наградата за принос към културата на родния си град за основаването на Фестивала за камерна музика на Санкт Гален.

 

ММФ „Варненско лято“ 2019 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Градската художествена галерия - Регионалния исторически музей, зала Аула на Икономическия университет, ФКЦ и др.

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

11.10.2019 | 12:29

Съобщение

Във връзка с провеждане на поклонение и полагане на венци с военен ритуал пред Паметник-портал на Осми пехотен Приморски полк, по повод честване на 135 години от създаването му, на 12-ти октомври,...
виж всички