Навигация

29Янр


Изтегли изображение: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6] 

Първата санирана сграда с европари бе открита днес

22.12.2015 | 16:15

Първата санирана жилищна кооперация във Варна – на ул. „Вяра“ №2, вх. Г, бе открита днес от Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройство, кметът Иван Портних и домоупровителят – Илиана Парева.  

 

9-етажната сграда е санирана за 45 дни след успешно защитен проект "Енергийно обновяване на българските домове" по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013. Останалите три входа от блока също са подали документи, но вече по новата Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, като предстои да бъдат подписани договори за финансиране с Българската банка за възстановяване.

 

„Искам да поздравя и да благодаря на всички хора, които са обединили усилията си и са минали по нелекия път за реализиране на проекта. Виждаме, че резултатът си заслужава. Вярвам, че този пример ще подтикне всички варненци, които живеят в подобни блокове и са допустими по националната програма за саниране – т. е. над 1000 блока, да се възползват активно от тези възможности. До момента имаме 36 договора, подписани по националната програма, нека си пожелаем през следващата година да имаме поне 350“, заяви кметът Иван Портних.

 

Министър Лиляна Павлова съобщи, че всички сдружения, кандидатствали по европейската програма, които са стигнали до издаване на разрешение за строеж, автоматично ще преминат към националната програма, като от догодина общината ще поеме довършването на обектите. От 2016-та година се дава възможност да кандидатстват и по-малките сгради - с по-малко от 36 апартамента, вкл. и за такива, които не са панелно строителство, допълни министър Павлова.

 

По време на тържеството кметът Иван Портних пое ангажимент общината да облагороди междублоковите пространства на първите санирани сгради по Националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради във Варна.

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

29.12.2021 | 16:01

Съобщение

От дирекция „Местни данъци" към Община Варна съобщават, че поради приключване на финансовата година на 31.12.2021 г. касите и гишетата за прием на документи ще работят с граждани от 08.00 ч. до...
виж всички