Навигация

18Янр


Изтегли изображение: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8]  [9]  [10]  [11]  [12]  [13]  [14]  [15]  [16]  [17]  [18]  [19]  [20]  [21]  [22]  [23]  [24]  [25]  [26]  [27]  [28] 

В навечерието на 24-ти май раздадоха награди „Варна“

21.05.2015 | 15:36

Голямата награда „Варна”, 10 награди „Варна” на дейци на културата и творчески формации, 9 награди „Варна” в системата на предучилищното и училищно образование и 6 награди „Варна” в сферата на науката и висшето образование, както и почетните знаци за заслуги към Варна раздадоха в навечерието на 24-ти май кметът Иван Портних и председателят на ОбС Иван Луков.

 

Носител на голямата награда „Варна“ е пианистът Людмил Ангелов. Отличието се присъжда за цялостното му творчество и изключителния  принос за музикалната култура на града.

 

В областта на културата отличените са:

В категория „Литература“ - Валерий Пощаров - за написване и издаване на монография, посветена на творчеството на Христо Каварналиев, и преводачът Станчо Станев - за художествен превод от китайски на български език и принос към духовното развитие на града ни.

 

В категория „Изобразителното изкуство“ - Васил Василев - за  утвърждаване на високи художествени стойности в съвременната българска живопис.

 

В категорията „Театър“ - екипът на Държавен куклен театър, реализирал спектакъла „Мълчаливи предания“ с режисьор Боян Иванов, и екипът на Драматичния театър за спектакъла „Свекърва“ с Стоян Радев – Ге.К.

 

В категория „Музика“ - композиторът Атанас Илиев - за съхраняването и пропагандирането на фолклорното богатство на варненския край, и Хорът на варненските момчета и младежи при хорова школа „Морски звуци“ – Община Варна, с диригент Дарина Кроснева-Стаменова – за значими творчески постижения в областта на хоровото изкуство.

 

В категория „Танц“ -  екипът на Държавна опера – ТМПЦ Варна, реализирал балетния спектакъл „Carmen Dance“, либрето и хореография на Сергей Бобров, с участието на симфоничния оркестър, хора и солисти.

 

В категория „Кино“ - екипът на РТВЦ – Варна към БНТ – за създаването на документалния филм „Тайните на варненското злато – култура или цивилизация“.

 

В категория „Журналистика“ - колективна награда за предаването „Спорт плюс“ за реален принос в културния живот на града с автор и водещ Румен Генов.    

 

В сферата на културата и висшето образование:

В категория „Хуманитарни науки“ – индивидуална награда -  проф. д-р Жанета Георгиева – за изключителния й принос и отдаденост в изграждане на Онкологичния лъчетерапевтичен център и откриване на Център за транслационна медицина и клетъчна терапия в УМБАЛ „Света Марина“ ЕАД – Варна.

 

Колективната награда е за научен колектив с председател на методическия съвет на проекта доц. д-р Райна Стойнешка – за научноизследователската работа по проекта „Време: Варна“ по методика, разработена от социолога Илко Тодоров.

 

В категория „Природни науки“ – колективна награда за научен колектив с ръководител проф. д-р инж. Атанас Палазов – за научното постижение по проект „Подводно археологическо наследство в западната част на Черноморския шелф – ХЕРАС“.

 

В категория „Обществени науки“ – индивидуална награда е за проф. Орлин Борисов – за издаване на монографията “Международноправен режим на Черно море“, а колективната награда е за научен колектив с ръководител капитан I ранг, доц. д-р Калин Калинов – за разработване на проекта „Възможности за развитие на системата за морско образование“.

 

В категория „Технически науки“ колективна награда за научния колектив с ръководител доц. д-р Пейчо Калоянчев – за изпълнение на проектоконструкторската разработка „Полигон за практическо обучение по борба с корабните пожари“.

 

В системата на предучилищното и училищното образование:

 

„Ученик на годината” в областта на общообразователната подготовка - Станислав Щерев – ученик от ХII клас в МГ „Д-р Петър Берон“, носител на златен медал от Международното състезание на отбори по физика „Romanian Master of Physics“ в Букурещ, Румъния, носител на бронзов медал от Международната олимпиада по физика в Астана, Казахстан, и за изключителните му успехи в международни и национални състезания по физика, астрономия, математика и математическа лингвистика.

 

„Ученик на годината” в областта на професионалната подготовка - Душко Благовестов – ученик от ХII клас в СУ „Георги Бенковски“, състезател по бокс – удостоен със званието „Спортист на Варна“ за 2014 г.; носител на сребърен медал в категория до 56 кг на Младежките олимпийски игри в Нанджин, носител на бронзов медал на Световното първенство за младежи в София и на златен медал при младежите и на златен медал при мъжете в категория до 56 кг на държавните първенства за 2014 г.

 

„Учител на годината” в областта на предучилищното образование - Даниела Попова – старши учител по музика в ОДЗ №1 „Маргаритка“ – за достойния й принос в развитието на педагогическата наука в предучилищното образование чрез въвеждане на новаторски практики в музикалното обучение на децата.

 

„Учител на годината” в областта на основното образование - Радка Петрова – учител по изобразително изкуство в Частното основно училище „Малкият принц“ – за създаването и утвърждаването на варненска школа по изобразително изкуство; за успешната подготовка на ученици за участия в конкурси и изложби по изобразително изкуство през 2014 и 2015 г., както и в международни проекти.

 

„Учител на годината” в областта на средното образование - Юлия Димитрова – старши учител по информатика и информационни технологии в МГ „Д-р Петър Берон“ – за успешната подготовка на ученици – медалисти в Международното състезание „Romanian Master of Informatics“ в Букурещ, Румъния, както и на национални състезания по програмиране и други състезания по информатика през 2014 – 2015 г.

 

„Учител на годината” в областта на професионалната подготовка - Антоанета  Драганова – учител по професионална подготовка в Спортното училище „Георги Бенковски“ и участник в международни конференции с доклади,  свързани с професионалната й реализация; активен доброволец, специалист по първа психологична помощ; участвала в спасителните акции при атентата в Сарафово, при оказване на подкрепа на пострадалите в кв. „Аспарухово“ и при приема на бежанци на Пристанище Варна през 2014 г.

 

„Колектив на годината” в областта на предучилищното образование - ОДЗ №4 „Чайка“ с директор Невена Господинова – за реализацията на изключителния творчески потенциал на колектива, за активността и резултатите в реализирането на образователните и възпитателни цели, задачи и дейности, за активното участие и иницииране на прояви от местно, национално и международно равнище.

 

„Колектив на годината” в областта на основното училищно образование и обслужващите звена - НАОП „Николай Коперник“ с директор Свежина Димитрова – за високия професионализъм и всеотдаен труд на учителите и учениците, които със своята работа допринасят изключително много за поддържане на високо качество на българското астрономическо и физично образование; за разширяване на възможностите за нови наблюдателни и образователни технологии с много новаторски техники и образователни похвати и чрез участия в национални и международни олимпиади.

 

„Колектив на годината” в областта на средното училищно образование и обслужващите звена - СОУ „Пейо Яворов“ с директор Даринка Божинова – за високия професионализъм и всеотдаен труд на учителите и учениците, които със своята работа допринасят за постигане на отлични резултати в областта на природозащитното образование, както и в областта на международното сътрудничество чрез осъществяването на множество европейски проекти, даващи възможност на младите хора да осъществяват международни визити, работейки по общи теми като: „Превенция на младежката агресия“, „Тийнейджърите през XXI век между трудностите и надеждите“ и др. Училището си партнира с 39 училища от 18 европейски държави.

 

Почетен знак „За заслуги към Варна” – златен - проф. д-р Красимир Иванов – ректор на Медицинския университет - за изключителни заслуги към развитието на град Варна в сферата на науката и медицината.

 

Почетен знак “За заслуги към Варна“ – сребърен  - Снежанка Пенева – учредител на школата по синхронно плуване и основател на първия по рода си в Европа Воден театър – за цялостно творчество и ярки спортни, художествени и педагогически постижения в областта на художествения танц.

 

Грамоти получиха Симона Шангова, Пламена Нанкова и Кристина Филипова – студенти от специалност “Право“ във ВСУ “Черноризец Храбър“ – за завоюваното първо място в отборното класиране на Националното състезание за решаване на казуси по гражданско и търговско право.

 

„Честито на всички наградени!  Благодаря Ви за усилията, които полагате за развитието на науката, културата, изкуството, образованието и спорта във Варна! Гордеем се с Вашите успехи и се радвам, че всяка година наградите намират своите достойни притежатели. Варна е богата със своите успели и талантливи хора!

 

Прекрасна е традицията тези отличия да бъдат връчвани в навечерието на най-големия празник на духовността, на българската култура и книжовност – 24-ти май! Нека заедно се включим в традиционното шествие, което започва в 10 ч., а в 13 ч. да видим ветроходния Парад на буквите под ветрила!“, обърна се на финала към наградените кметът на морската столица Иван Портних.

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

30.12.2020 | 14:32

Съобщение

Заради противоепидемичните мерки срещу разпространението на Сovid-19 няма да има празничен концерт в новогодишната нощ на пл. “Независимост” във Варна. Първите минути на Новата 2021 година ще...
виж всички