Навигация

30Май

Съобщение

Изтегли изображение: [1]  [2]  [3] 

Музеят на Възраждането във Варна навърши 60 години

04.10.2019 | 13:19

Музеят на Възраждането във Варна празнува 60 години. По този повод в  зала „Одесос“ на Регионалния исторически музей днес бе открита национална конференция. Във форума участват учени от СУ "Климент Охридски", Икономически университет - Варна, Университета по библиотекознание и информационни технологии, Н. Пр. Антонио Таркуиньо, почетен консул на Италия за Варна, Русе и Бургас, музейни дейци от цялата страна. Гост на събитието бе и Коста Базитов, зам.-кмет на Община  Варна, който отправи поздравление по случай празника.

 

Музеят на Възраждането е открит на 4-ти октомври 1959 г. в старинната сграда на Първото българско училище на ул. „27 юли” №9. Инициативата за създаването му е на тогавашния пръв уредник в отдел „Българските земи ХV- ХIХ в.“ проф. Велко Тонев. Сградата на музея е построена през 1861-1862 г. със средства, събрани от родолюбивите български търговци и занаятчии. Музеят се помещава на улица „ 27 юли” №9 до 2002 г, след което материалите и фондът са пренесени на ул. „ Славянска” №21, където са правени тематични изложби без постоянна експозиция. От юни 2006 г. музеят вече е на ул. „Л. Заменхоф” 21, в специално ремонтирана сграда във възрожденски стил. Новата експозиция е била открита на 20 декември 2006 г. Разположена на 2 етажа, тя представя основните моменти от периода XV-XIX век в град Варна. На първия етаж е представен период от руско-турските войни, на втория - за първи път в България е възстановена стая на взаимното училище, по проект на проф. В. Тонев и Минко Гечев.

Музеят разполага с богат и разнообразен фонд, в който се съхраняват редки и ценни ръкописи, първи издания на важни за българската възрожденска история книги, сред които Рибния буквар, Стематографията на Хр. Жефарович и мн. други. В колекцията на музея са и картини на известни български художници, икони, църковна утвар. Сред атрактивните предмети са лични вещи на български опълченци и възрожденци, а револверната сабя на Х. Димитър е един от експонатите, който най-често участва в изложби извън музея. От 2017 г. музеят се сдоби с още един безценен предмет – едно от бойните знамена на Гарибалди, под което се сражават и много българи. Музеят е автор и на много изложби, някои от които и до днес се представят от колеги в други музеи – например „Сабите на воеводите“, “Гарибалди и българите”.

 

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

29.05.2020 | 17:59

Съобщение

Във връзка с шествие във Варна, с което се открива мотосезонът, се налага да бъде освободена таксиметровата местостоянка пред Катедралния храм „Успение Богородично“ от превозни средства на 30-ти...
виж всички