Навигация

19Фев


Изтегли изображение: [1] 

Купуват 15 нови автобуса за градския транспорт във Варна

22.01.2018 | 16:10

15 нови автобуса ще допълнят автопарка на общинската фирма „Градски транспорт“ - това предвижда компонент 2 от проекта „Интегриран градски транстпорт – II фаза“, по ОП „Региони в растеж 2014 – 2020“, който бе представен днес пред журналисти. „Към този момент вече сме избрали изпълнителя, сключен е договор, предстои приемане на пилотния автобус.  Превозните средства трябва да отговарят на високи стандарти - с показатели ЕВРО 6, нископодови, с възможност за закрепване на колички във вътрешното пространство. В автобусите ще има информационна система, която да информира гражданите за предстояща спирка“, обясни Бистра Димова, ръководител на проекта.

 

Община Варна е бенефициент на този проект, а партньор е „Градски транспорт“ ЕАД. Той се реализира с подкрепа на ОП „Региони в растеж“, като стойността му е 37, 2 млн. лв., от които 29,2 млн. лв. е безвъзмездната финансова помощ. Проектът е в рамките на приоритетна ос 1, в рамките на инвестиционната програма на Община Варна.

 

Основните цели са създаване на икономически по-изгоден градски транспорт, закупуване на нов подвижен състав, опазване на околната среда, насърчаването на мултимодалната устойчива градска мобилност чрез създаване на възможности за алтернативни варианти за придвижване, обясни Бистра Димова. С тази цел в проекта са заложени изграждането на велоалеи, приоритетност на масовия градски транспорт, интелигентни пешеходни пътеки и т.н.

 

В рамките на проекта са включени 3 компонента. В първия са дейностите по разширяване и реконструкция на улични артерии, свързани с оптимизацията на масовия обществен градски транспорт. Вторият компонент включва закупуване на превозни средства за градския транспорт, а третият -  интелигенти транспортни системи.

 

По първия компонент има общо 7 обекта. Първият от тях е участък от бул. „Цар Освободител и бул. „Приморски“ - от Икономическия университет и  до ул. „Сан Стефано“, който е разделен на два етапа. Следващият обект на реконструкция е бул. „Първи май“ в кв. „Аспарухово“ - от ул. „Мара Тасева“ до м-ст „Карантината“. По всеки един от тези участъци ще се подменя подземната инфраструктура, финансирането за което ще бъде осигурено от Община Варна.  По проекта предстои да бъде подменено и уличното осветление в ремонтирания участък на бул. „Цар Освободител“ и бул. „Приморски“.

 

Ремонт предстои на бул. „Осми Приморски полк“ - в участъка от бул. „Васил Левски“ до бул. „Христо Смирненски“. Ще бъде обхванат и пътен възел „Виница“, където престои да се изгради асансьорна  платформа за хора с увреждания.

 

Следващият обект по първия компонент включва реконструкция на бул. „Васил Левски“ - в участъка от ул. „Подвис“ до бул. „Осми Приморски полк“, включително и реконструкция на прилежащите подлези.

 

Реконструкция предстои на бул. „Народни будители“ в кв. „Аспарухово“. В тази отсечка предстои и изграждане на подлез, тъй като натовареността на движение по пътното платно е много голяма. Това ще бъде един много сложен обект, в които считаме, че подобряване на отношението към пешеходците ще бъде първостепенна грижа.

 

Последният обект включва реконструкция на ул. „Съборни“ - в участъка от бул. „Владислав Варненчик“ до бул. „Сливница“.

 

Компонент 3 на проекта предвижда надграждане на интелигентните транспортни системи. Тук включваме 4 подкомпонента - изграждане на интелигентни системи за преброяване на трафика, монтаж на 100 информационни табла на автобусните спирки, изграждане на 25 интелигентни пешеходни пътеки, система за достъпност на пътните кръстовища, като на 50 от тях ще бъдат поставени бутони, които да се използват от хора в неравностойно положение, поясни Бистра Димова.

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

14.02.2019 | 15:15

Съобщение

Поради повреда на парния котел в ДГ №4 “Теменужка“ на ул. „Шейново“ №18,  детската градина да бъде затворена от 15.02.2019г. за извършване на ремонт, съобщават от дирекция "Образование и младежки...
виж всички