Навигация

25Май


Изтегли изображение: [1]  [2]  [3]  [4] 

Кметът на Варна Иван Портних се срещна с китайския посланик

14.09.2017 | 18:07

Кметът на Варна Иван Портних се срещна днес с посланика на Китай Н. Пр. Джан Хайджоу и делегация включваща търговски и бизнес съветник, първи секретари и търговско аташе от посолството. Дипломатът е за първи път в морския град по повод отбелязването на 125 години Български морски флот. По време на срещата бяха водени разговори за надграждане на взаимоотношенията в сферата на туризма, икономиката, културния обмен и земеделието. 


„Обсъдихме различни възможности за популяризирането на Варна като туристическа дестинация в контекста на предстоящата 2018 година, която е година на туризма между Китай и Европа. Работим съвместно и с Министерството на туризма, градът да се включи в много висока степен в събитията и мероприятията, съпътстващи този формат“, заяви след срещата кметът Иван Портних. По данни на посланика, през 2016 година 18 000 туристи са посетили България. „Има голям потенциал в тази сфера, понеже Китай е огромен туристически пазар. За сравнение, през м.г. китайските туристи посетили Европа са 12 млн. души, а тези посетили чужбина - 123 милиона. Искаме да използваме възможностите по повод годината на туризъм "Китай - Европа" и да увеличим цифрата на китайските туристи“, заяви Н. Пр. Джан Хайджоу.


По повод потенциалните сфери за сътрудничество в различни сектори на икономиката, включително земеделието, кметът Иван Портних заяви, че има сериозен интерес към българската селскостопанска продукция, включително биоорганичните продукти. По данни на посланика, китайската страна обръща голямо внимание за увеличаването на износа на българските земеделски продукти към Китай, като виното, розовото масло, млечните продукти са доста търсени на техния пазар.  


„Надяваме се да намерим повече възможности за сближаване на бизнеса на Варна с потенциални партньори от Китай на база на новоучредените икономически зони. Като приоритет изведохме сътрудничеството ни в IT сектора, който като администрация сме си поставили за цел да го развиваме приоритетно. В сектора на иновациите има огромни успехи, вярвам, че ще имаме общ път на сътрудничество и в тази сфера, каза още Иван Портних. „Вярвам, че както на държавно ниво, така и на местно и регионално, нашето добро сътрудничество ще се надгражда“, заяви кметът. 


„Особено ми е приятно, че през последните години сътрудничеството се развива  с бързи темпове. Вече имаме консенсус, че заедно ще положим усилия да установим повече контакти между предприятия и компании в различни сектори с цел по ефективно сътрудничество между тях и в интерес на успешното развитие на двустранните ни отношения в различни области“, каза китайският посланик. 

 

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

25.05.2018 | 11:39

Съобщение

Във връзка с Черешова задушница на 26-ти май /събота/, от общинската фирма „Градски транспорт“ информират, че автобусни линии 40, 18, 118, 118 А и 55 ще се обслужват със следното разписание:...
виж всички