Навигация

16Юли


Изтегли изображение: [1]  [2]  [3]  [4] 

Кметът Иван Портних запозна еврокомисар Мария Габриел с проекта на новата библиотека

28.05.2018 | 14:10

Проектът на новата сграда на библиотеката във Варна представи кметът Иван Портних на Мария Габриел – еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество, която приветства инициативата. Повод бе форумът на Европеана - платформа, която обединява дигитализирани изображения на европейското културно-историческо наследство, който се проведе във Варна. Организатор на събитието бе Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“, а срещата откри директорът на културната институция Радка Калчева.

 

„Оценявам високо предоставената възможност да бъдем домакини на това събитие, като част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС и като принос към Европейската година на културното наследство. Община Варна е в отлични партньорски отношения с екипа на Регионалната библиотека – чиято голяма заслуга е тази среща. Гордеем се с факта, че нашата библиотека бе първият участник от България в Европеана и до момента генерира огромен брой записи, които съхраняват историята и културата на Варна и България“, каза при откриване на събитието кметът Иван Портних.

 

Той припомни, че Варна е първият град в България, който от 30 г. ще строи нова библиотека. „След проведен международен конкурс с над 300 идейни проекта от цял свят, избрахме холандски екип. Разрешителното за строеж е вече факт, предстои избор на изпълнител. Вярвам, че с общи усилия Варна ще има свое ново модерно културно пространство. А дигитализацията на книжното богатство ще продължи да бъде част от стратегията на Община Варна за съхраняване на културното богатство на Варна“, каза още кметът.

 

„Искам специално да благодаря за домакинството на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“  - Варна, защото Вие ни показвате още веднъж колко е важно да продължим да подкрепяме библиотеките. Защото те са хранилище на нашата история, дом на знанието в нашето настояще и без тях не бихме могли да гледаме толкова уверено към бъдещето“, каза еврокомисар Мария Габриел. Тя припомни, че тази година се отбелязва 10-та годишнина от създаването на Европеана, и Европейската година на културното наследство. „Дошъл е моментът, когато политическото лидерство и цифровите технологии трябва да бъдат обединени в търсене на нови начини за опазване и защита на културното ни наследство, което е и крайъгълният камък на нашето общо европейско бъдеще. И защо това да не започне от Варна? Защото Варна има специално място в европейската и световна история като люлка на цивилизацията на Европа.  Доказва го и разкриването на Варненския некропол преди няколко десетилетия. През вековете изобретенията са създали нови начини за съхраняване на нашето културно наследство. Сега отговорността е наша за постигане на напредък в тази посока, с помощта на новите технологии. И в това отношение искрено вярвам, че цифровите технологии са една безпрецедентна възможност за запазване на данните без ограничение във всякаква форма аудио, видео, текст, двуизмерна или триизмерна картина. Но още по-важното предимство на технологиите е уникалната им способност да улесняват достъпа до наследството. Европеана е точно това“, каза Мария Габриел.

 

Тя допълни, че в момента в сектора на културното наследство на Европейския съюз работят 300 000 души, но в ЕС има близо 8 млн работни места, които са косвено свързани с него.

 

Лектори на конференцията бяха проф. Пиер Луиджи Сако от Миланския университет и Хари Фервайен - изп. директор на фондация Европеана. Конференцията уважиха евродепутатът Емил Радев, областният управител Стоян Пасев, председателят на ОбС Тодор Балабанов. Поздравителен адрес от името на Вежди Рашидов – председател на Комисията по култура в Народното събрание, прочете Емилия Милкова, народен представител.

 

По време на форума Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ получи най-високото отличие на Министерството на културата- почетен знак „Цар Симеон“, от зам.-министър Румен Димитров.

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

26.06.2019 | 17:24

Съобщение

Във връзка с провеждането на военен ритуал по сдаване и приемане на длъжността „Командир на Военноморските сили на Република България“ на 27-ми юни от 10.30 ч. (до около 12.30 ч. ) ще бъде...
виж всички