Навигация

14Окт


Изтегли изображение: [1]  [2]  [3] 

Кметът Иван Портних участва в работна среща за подготовката на летния сезон

10.05.2019 | 10:21

Кметът на Варна Иван Портних участва в работна среща за подготовката на летния сезон, организирана от Министерството на туризма. В дискусията участваха вицепремиерът Марияна Николова, министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, областният управител Стоян Пасев, представители на контролните органи, местната власт и туристическия бизнес. 

 

„Очаква ни предизвикателно лято, важно е всички държавни и местни институции, контролни органи и представители на бизнеса да работят в синхрон, за да гарантираме на българските и чуждестранните туристи услуга с много добро качество.  Подготвяме редица инициативи заедно с представителите на местната власт и бизнеса и се надявам да успеем да запазим отличните резултати от миналия сезон“,  каза пред представители на медиите министърът на туризма Николина Ангелкова.

 

Кметът Иван Портних обяви, че регионът е готов за летния сезон и благодари на правителството за подкрепата при реализацията на редица ключови инфраструктурни проекти.

 

Тази година Министерството на туризма стартира нова инициатива по Черноморието – „Денят за Вас“. Идеята е в един ден в периода от 15-ти юни до 8-ми септември всички музеи и други туристически обекти на територията на съответната община да бъдат с вход свободен. Очакванията са да бъдат привлечени повече посетители към културно-историческите забележителности и към атракциите в района. 

 

Николина Ангелкова прогнозира известни спадове на германския пазар. „Предприели сме редица мерки и следим заедно с бранша какво се случва, така че да се опитаме да компенсираме от други пазари. Спадът от пазар Русия към момента е намалял доста спрямо прогнозите от началото на годината.  Надявам се с инициативите, които сме предприели предимно от двустранен характер с Германия и Русия, да успеем да достигнем нивата от миналата година“, каза министърът.

 

Тя съобщи още, че екипът й разработва специална програма за привличане на повече чартърни полети през организирания туризъм. Не говоря за субсидиране, а за търсене на механизми, каквито предлагат Гърция, Испания, Кипър и Хърватска. Надявам се до месец докладът на международния консултант, с който работим, да бъде готов и да го предложим за обществено обсъждане. Това ще ни позволи да привлечем допълнително полети за летищата във Варна и Бургас. Николина Ангелкова обяви отчетлив ръст към момента при пазар Украйна - с 50%. Великобритания - с 19%, Израел, Чехия, Полша, Франция. Надяваме се това да компенсира спада от Германия и Русия, каза тя.

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

11.10.2019 | 12:29

Съобщение

Във връзка с провеждане на поклонение и полагане на венци с военен ритуал пред Паметник-портал на Осми пехотен Приморски полк, по повод честване на 135 години от създаването му, на 12-ти октомври,...
виж всички