Навигация

23Апр


Изтегли изображение: [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  [7]  [8] 

Кметът Иван Портних и еврокомисарят Мария Габриел посетиха Математическата гимназия

19.10.2018 | 14:41

Кметът Иван Портних и Мария Габриел – еврокомисар по цифровата икономика и общество, посетиха Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Визитата бе част от програмата на еврокомисаря във Варна, която пристигна в морската столица, за да открие високотехнологичната конференция Innowave Summit 2018.

 

„Гордеем се с нашите ученици, които печелят много отличия в различни международни състезания. Работим за изграждане на нова сграда на училището, за създаване на съвременни иновативни условия за образование и обучение“, заяви кметът. Еврокомисар Мария Габриел поздрави екипа на училището и учениците, като им пожела много нови успехи. „Всичко зависи от Вас, от мечтите и упоритата Ви работа. А ние от своя страна винаги ще Ви подкрепяме“, каза тя.

 

Гостите бяха поканени да влязат в час по география в 6-ти клас, провеждан в дигитална стая, създадена по проект на възпитаници на гимназията. След това ученици представиха свои проекти, участвали в Европейската седмица на програмирането. Проект “Airduino”, разработен от Петър Петров - 11 клас, с ръководител Елеонора Павлова, който развива приложна програма за мониторинг на качеството на въздуха в затворени помещения; „Зелено око” - подвижна станция, която събира данни за състоянието на въздуха в ниската атмосфера. Проектът е разработен от екип от ученици от клуба по роботика към гимназията, с ръководител инж. Костадин Левков, Сиана Дичева 11 клас, десетокласниците Асен Доцински, Полина Бодурова, Борис Шабарков и учениците от 9-ти клас - Христо Денев, Мирослав Атанасов и Мартин Генчев. Интерес предизвикаха и проектите - метерологичен пикосателит "VITUSAT-1", Cansat- разработен от ученици от клуба по роботика, подпомогнат от Европейската космическа агенция, както и Марсианска лаборатория - проект за колония на Марс на учениците Атанас Симов 11 клас и Михаил Серафимов 10 клас, спечелил първо място на полуфинала на европейски космически конкурс “Одисей” през май 2018 г. в Гърция.

 

Еврокомисар Мария Габриел и кметът Иван Портних разговаряха и с призьори от международни състезания през учебната 2017/2018г.: Александър Кръстев - 12 клас - златен медалист от Европейската олимпиада, Международната олимпиада и състезанието “Romаnian masters” по информатика; Иво Карагьозов - 11 клас - сребърен медал от състезанието “Romаnian masters” по информатика; Марк Киричев - 10 клас - носител на сребърен медал от Европейската олимпиада по природни науки и бронзов от математическо състезание във Филипини; Дилян Пенев - 12 клас, участник в международната олимпиада по география; Калина Георгиева 11 клас - участник в международната олимпиада по астрономия; Мирослав Маринов 11 клас - един от участниците в отбора на гимназията в Световната гимназиада по лека атлетика, спечелил първа място в “Културната щафета”. Зам.-директорът на училището Евгения Михайлова сподели, че гимназията е иновативно училище и работи по три проекта: развитие на емоционална интелигентност у учениците в прогимназиален етап; развитие на личностни умения в първи гимназиален етап на база обучението по философия и синхронизиране обучението по природни науки в първи гимназиален етап. Предизвикателство за ръководството на гимназията, педагогическия колектив и учениците са запазване на добрите традиции, осъвременяване на обучението, в унисон с новите тенденции чрез използване на съвременни средства и технологии; участие в проектирането и оборудването на новата сграда на гимназията.

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

20.04.2019 | 13:18

Съобщение

Във връзка с полагане на асфалт на бул. “В. Левски” в участъка от ул. “Подвис” до кръговото кръстовище на бул. “Цар Освободител” на 22-ри април, понеделник, от 8 ч. до 18 ч. ще бъде затворено за...
виж всички