Навигация

20Апр


Изтегли изображение: [1] 

Изпълнители от 16 държави участват в ММФ „Варненско лято“

19.06.2017 | 14:16

Български и световни изпълнители, сред които Минчо Минчев, Емил Табаков, Людмил Ангелов, Георги Черкин, Светлин Русев, Ксавие Филипс, Лана Тротовшек, са включени в програмата на 91-вото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, който ще се проведе от 25-ти юни до 21-ви септември в морската столица. Сред  гастролиращите оркестри и ансамбли са Камерна филхармония Веберн – Виена, Софийска филхармония, Русенска филхармония, Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Младежки оркестър и хор на Уитгифт Скул – Лондон, филхармония „Пионер“, хор „Космически гласове“.  Изпълнителите са от България, Австрия, Великобритания, Германия, Испания, Италия, Кипър, Русия, Словения, Турция, Унгария, Франция, Канада, Япония, Корея и Хонг Конг. Голямата тема на ММФ „Варненско лято“ тази година е младежта в унисон с титлата – „Варна – Европейска младежка столица 2017“, с участието на настоящи и бъдещи млади звезди, формации, демонстриращи младежки постижения.


Програмата е структурирана в шест модула - Основна програма – симфонична и камерна музика, Международна лятна академия, Музикална лаборатория „Варненско лято”, На границата с класиката, Опера в Летния театър, Старинна и барокова музика.


Oсновната програма от 25-ти юни до 7-ми юли включва 13 събития - симфонични концерти, камерна музика и рецитали. Симфоничните програми са на три водещи български оркестъра - Варненската, Русенската и Софийската филхармонии, със специалното участие на Камерна филхармония Веберн от Виена. Фестивала откриват домакините от Варненската филхармония с диригент Емил Табаков и солисти Минчо Минчев, Евгени Божанов и Янг Чанг Чо. Тройният концерт на Бетовен, заедно с Рапсодия Вардар на Владигеров и Пет български танца на Табаков са сред ярките акценти в програмата.
 
Международната лятна академия от 1-ви до 14-ти юли – включва два майсторски класа - по цигулка с Минчо Минчев и по оперно пеене с Емил Иванов. В седмицата от 8-ми до 14-ти юли концертният афиш предлага рецитали на: Лия Петрова - цигулка, Гарет Любе - виола, Марчело Низинман - бандонеон, Квартет „Ет Арсис“, както и рецитал на лауреати на тазгодишния конкурс „Панчо Владигеров“.
 
Модулът „Музикална лаборатория Варненско лято” от 16-ти до 26-ти юли представя шест концерта на музиканти, които живеят и работят в чужбина, но са тръгнали от Варна. Специално за фестивала свои проекти са подготвили Иво Станков с Младежкия оркестър и хор на Уитгифт Скул Лондон, Алисия Рафаелян и Кристиан Рьолингер, Атанас Кръстев и Квартет „Добри Христов“ с проекта „Шубертиада“, Концертно дуо Росен Идеалов и Георгита Бояджиева, а операта „Орфей и Евридика“ на Глук е съвместен проект на музиканти от Варна и Кипър. Акцент в този модул е успешният проект „Прелюдии“ на Веско Станев, а в края - концертът на Филхармония „Пионер“ в Летния театър с участието на Варненския флотски оркестър, с изпълнението на грандиозната увертюра „1812“ от Чайковски.
 
„Опера в Летния театър“ от 29-ти юни до  9-ти август включва премиерни спектакли на опера, мюзикъл и балет от програмата на Театрално-музикален продуцентски център Варна. Със специално внимание към младежката аудитория е мюзикълът „Тримата мускетари” от М. Дунаевски на 29-ни юни. В балета „Дон Кихот” на 14-ти юли, постановка на Сергей Бобров, ще танцуват лауреатите на последния Международен балетен конкурс във Варна Елена Свинко и Дмитрий Дячков. Оперните премиерни спектакли са „Лучия ди Ламермур” от Доницети на 4 –ти юли, „Атила” от Верди на 7-ми юли и „Манон Леско” от Пучини на 9-ти август.„Лучия ди Ламермур” ще дирижира маестра Николета Конти от Болоня. Сред гостуващите гласове са италианската белкантова певица Валерия Сепе в ролята на Манон и солистът на Истанбулската опера Ефе Кислали в ролята на Де Грийо. На 2-ри август на основна сцена във Варненската опера ще видим и балета „Зле опазеното момиче“ от Хертел.
 
В модула „На границата с класиката“ от 10-ти до 12-ти август са включени три концерта в Археологическия музей - проектът „Time after time” с Мира Кацарова, джаз трио и Варненския камерен оркестър, Константин Костов трио с импровизации върху класически и български теми, и хор „Космическите гласове“ с диригент Ваня Монева.
 
Финалът на фестивала ще дойде с модула „Старинна и барокова музика“ от 17-ти до 21-ви септември. Гостуват ансамбъл „Маркиз“ от Унгария с програмата „Нюанси на любовта в старинната музика“, Зефира Вълова и Алексей Илисавский ще представят „Хендел в Лондон“, а Бароков ансамбъл „Льо тандр амур“ от Испания ще покаже нова сценична реализация на комичната опера „Слугинята господарка“ от Перголези.


Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2017: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на www.fccvarna.bg, за „Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Още за програмата на фестивала: http://varnasummerfest.org/search_program_current_bg.php?page=event_search&esID=44

 

17 проекта на Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

85,6 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ привлечени за Варна

Инвестиционната програма по ОП „Региони в растеж 2014-2020“, по която ще работи Община Варна, е на обща стойност 127,7 млн. лв., от които 85,6...
още виж всички
Сервизна информация

13.04.2018 | 16:10

Съобщение

Във връзка с шествие във Варна, с което открива мотосезона, се налага да бъде освободена таксиметровата местостоянка пред Катедрален храм „Свето Успение Богородично“ от превозни средства на 14-ти...
виж всички