Навигация

13Авг


Изтегли изображение: [1] 

Картини на Иван Милев и Чудомир гостуват в Археологическия музей

05.07.2022 | 11:36

Картини на Иван Милев и Чудомир гостуват в Археологическия музей във Варна. Изложбата под надслов  „Ний летиме от Балкана“ ще бъде открита на 5 юли от 18 ч. в зала „Север“ на музея. Тя е дело на екипа на НПМ „Шипка - Бузлуджа“, съорганизатори са Художествена галерия - Казанлък, Литературно-художественият музей „Чудомир“, Държавният военноисторически архив - Велико Търново.  

 

Изложбата включва 27 табла и документи. Сред най-ценните предмети са картините на известния художник Иван Милев, които доскоро бяха част от експозиция в Италия. Той е роден на 19 февруари 1897 г. в семейството на казанлъшки учител. През 1916 г. по време на Първата световна война е мобилизиран и зачислен в щаба на Въздухоплавателната дружина като военен художник. Милев е повлиян от модерния по това време в Европа сецесион, но се отличава с изключителна самобитност. Картините в настоящата изложба са от военния му период.

 

Друг акцент в новата експозиция са творбите на Димитър Христов Чорбаджийски - Чудомир, останал в българската култура и като един от най-талантливите писатели. Роден е на 25 март 1890 г. в казанлъшкото село Турия. През 1912 г. е мобилизиран и служи в пехотата. През това време той рисува живота на бойното поле и изпълва няколко папки със скици, които обаче не запазени, в архива му остават само няколко творби.

Експозицията ще гостува във Варна до 05.08.2022 г.

18 проекта на Варна

 Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Представят Плана за интегрирано развитие на Варна в ОбС

Планът за интегрирано развитие на Община Варна за периода 2021-2027 г. (ПИРО), който е основният стратегически документ за управление на общината...
още виж всички
Сервизна информация

05.08.2022 | 10:04

Съобщение

От дирекция „Местни данъци“ към Община Варна съобщават, че поради възникнала техническа неизправност в мрежата на мобилния оператор, с който работят, е възможно връзката с обявените телефони за...
виж всички